Beyaz Saray'dan Sullivan Çin Dışişleri Bakanıyla görüşecek

Beyaz Saray'dan Sullivan Çin Dışişleri Bakanıyla görüşecek

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya gelecek. Toplantıda Çin-Tayvan meselesi de dahil olmak üzere ABD ile ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

Çin-Tayvan arasında devam eden tartışmalara ilişkin, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bir araya gelecek.

Reuters'ta yer alan habere göre Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenecek toplantıda iki ülke çeşitli konular hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, "Toplantıda (Wang), Tayvan meselesi de dahil olmak üzere Çin-ABD ilişkilerine ilişkin Çin'in tutumunu belirtecek ve ABD tarafıyla ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunacak" ifadesi kullanıldı.

Yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in San Francisco'daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinin oturum aralarında yaklaşık dört saat süren buluşmasından iki aydan biraz daha uzun bir süre sonra bugün ve yarın bir araya gelecek.

Biden ve Xi, bir başkanlık yardım hattı açmayı, ordular arası iletişimi yeniden başlatmayı ve fentanil üretimini kısıtlamak için çalışmayı kabul etti, ancak Taipei hükümetinin güçlü itirazlarına rağmen Çin'in kendi bölgesi olduğunu iddia ettiği Tayvan konusunda anlaşmazlığa düştüler.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, "Bu toplantı, Başkan Biden ile Başkan Xi arasında Kasım 2023'te yapılan Woodside Zirvesi'nde her iki tarafın stratejik iletişimi sürdürme ve ilişkiyi sorumlu bir şekilde yönetme konusundaki kararlılığını sürdürüyor" dedi.

Tayland Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, doğrudan Biden'a rapor veren Sullivan, bugün Tayland Başbakanı Srettha Thavisin ve Başbakan Yardımcısı Parnpree Bahiddha-nukara ile görüştü.

Toplantıda her iki taraf da güvenlik, temiz enerji, ticaret ve Myanmar'daki kriz konularında işbirliğini ele aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN