Bir avuç dolar için

Bir avuç dolar için

Türkiye’yi sarsan Süper Kupa skandalı büyüyor... Suudi’lerin Fenerbahçe-Galatasaray maçının Riyad’da yapılması için 4 milyon dolar teklif ettiği, kulüplerin 1,6’şar milyon doları peşin aldıkları dile getirildi. Yaşanan rezalet konusunda kapsamlı bir açıklama yapılmaması tepkileri artırırken, iddiaların aksine takımların sahaya Atatürk posteri ve pankartlarla çıkma taleplerinin maç günü değil, günler önce TFF’ye bildirildiği ortaya çıktı.

Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa finali maça saatler kala iptal oldu. Skandalın, Atatürk posterine izin verilmemesiyle patladığı kaydedildi. Örneği görülmemiş rezaletin ardından ‘Kulüpler Atatürk posterini maç günü gündeme getirdi’ denildi. Ancak Fenerbahçe’nin de Galatasaray’ın da günler önce TFF’ye talepte bulunduğu yansıdı. ‘Başvuru önceden yapıldıysa neden gerekli adım atılmadı’ eleştirileri yöneltildi.

‘KULÜPLER 4 MİLYON DOLARI PEŞİN ALDI’

Finalin Riyad’da yapılmasında ‘kulüplere gelir’ sağlanmasının amaçlandığı belirtilmişti. Rıdvan Dilmen takımların 4 milyon doları peşin aldığını ileri sürdü. İYİ Partili Mehmet Aslan da “40 milyon dolar tazminat söz konusu olduğu için TFF son ana kadar bastırdı” iddiasını dile getirdi. Üç günün sonunda gelinen nokta 85 milyonu rahatsız ederken ‘Para için milli değerlerimize saygısızlık yapılmasına göz yumulması kabul edilemez’ denildi.

CHP’DEN SERT SÜPER KUPA BİLDİRİSİ: PARA UĞRUNA KİRLİ PAZARLIK YÜRÜTÜLDÜ

Süper Kupa’da yaşananlara ilişkin CHP de bir bildiri yayınladı. Metinde milli değerlere saygısızlık yapıldığı vurgulandı. Hükümetin sorumluluğuna işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı: İktidar 100’üncü yılda Riyad’da kupa oynanmaması yönündeki uyarıları dikkate almadı. Birtakım finansal imkanlar uğruna böyle bir karar verdi. Bu saygısızlıkları yapanların, kirli pazarlıkta olanların yaptıkları yanlarına kâr kalmayacak.

0101krt01a-tum.jpg

Suudi Arabistan’daki Süper Kupa karşılaşması Galatasaray ile Fenerbahçe takımlarının sahaya Atatürk tişörtleri ile çıkmalarına izin verilmemesi üzerine iptal edildi. Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray ve Fenerbahçe’den yapılan ortak açıklamada ise yaşanan aksaklıklar nedeniyle karşılaşmanın ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi. Gündeme oturan Riyad’daki skandala aradan geçen sürede tatmin edici cevaplar verilemezken akıllardaki soru işaretleri de giderilemedi.

Kriz sonrası sosyal medya paylaşımları yapanlara soruşturma başlatılırken krizin sebeplerini ve sorumluları ortaya koyan bir açıklama henüz yapılmadı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, yaşanan kriz sonrası yayımladığı yazıda, krize sebebi takımların Atatürk tişörtü ve pankartıyla sahaya çıkmak için maçtan hemen önce başvurmasını gösterdi.

Söz konusu yazıda, “Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemiştir” denildi. Ancak kamuoyunda Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maçtan günler önce TFF’ye ilgili başvuruyu yaptığı dile getirildi. Krize sebep olarak gösterilen protokol uyuşmazlığı henüz kamuoyunu tatmin edecek açıklıkta ortaya konamadı. Eski futbolcu ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen ise takımların maç organizasyonunda 4 milyon doları peşin aldığını ileri sürdü.

Habertürk TV’de yayınlanan Geçiş Oyunu programında açıklamalarda bulunan Dilmen, “Toplamda tutar, kazanan takıma 2 milyon 400 bin dolar verilecekti, kaybeden takıma da 1.6 milyon dolar verilecekti. Yani toplam 4 milyon dolar. Eğer 4.5 ise 500’ünü federasyon alacaktı. Ama kulüplerin alacağı buydu. Bir ay önce her iki kulübümüz de mağlubiyet parası alıp kazanan 800 bin dolar daha alacaktı. Yani kulüplerimiz 1 milyon 600 bin doları bir ay önce aldılar, bu önemli bence” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İyi Parti İdare Kurulu Üyesi Mehmet Aslan, Suudi yetkililerin takımların talebine yeşil yakmaması sonrası maça çıkmama kararı alan Fenerbahçe ve Galatasaray’a baskı uygulandığını iddia etti. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin iki kulübe baskı uyguladığını söyleyen Aslan, “’40 milyon dolar tazminatı var bu işin’ diye baskı yapıyorlar. Başkanlar da yapılan bu saygısızlığa müsaade etmiyorlar” ifadelerini kullandı.

Yaşanan kriz peş peşe açıklamalarla iyice karmaşıklaşırken skandal sonrası henüz hiçbir sorumlu istifa etmedi. Kamuoyunda, ülkenin değerlerine yapılan saygısızlıkta ve bütün bu krizde sorumluluğu olanların açığa çıkarılması isteği belirdi.

CHP’DEN KUPA BİLDİRİSİ: SAYGISIZLIK YAPANIN YANINA KÂR KALMAYACAK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Suudi Arabistan’da yaşanan Süper Kupa skandalı hakkında bildiri yayımladı. Süper Kupa finalinin Riyad’da oynanması kararının alınmasından itibaren CHP olarak bu kararın yanlış olduğunu defalarca bildirildiği kaydedilen açıklamada, “Ancak iktidar tarafından bu tercih edilmedi ve birtakım finansal imkanlar uğruna böyle bir karar alındı” ifadesi kullanıldı. Açıklamanın devamında “Milletimizin gerçeklerin farkında olduğunu ve bu olayın sorumlularını çok iyi bildiğini gözlemliyoruz. Erdoğan iktidarı döneminde yapanın yanına kar kalır düşüncesi hakimdir. Ancak emin olunuz ki Türkiye’nin yarınlarında bu saygısızlıkları yapanların, bu kirli pazarlıkta olanların yaptıkları yanlarına kar kalmayacaktır” denildi.

‘KAMPLAŞMA GAYRETİNDEKİLER 2024’TE DE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAYACAK’

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yeni yıl mesajı paylaştı. Mesajında Süper Kupa krizine de değinen Bahçeli, kriz sonrası yaşanan tartışmalara ilişkin “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ortak değeri, onur simgesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet banisidir. Onun adı ve anıları üzerinden kamplaşma üretmeye gayret edenler 2024 yılında da hayal kırıklığına uğrayacaktır” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN