BM yetkilileri, dünyanın son yıllarda küresel ölçekte zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek 300 milyondan fazla kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurul Başkanı Philemon Yang, artan ihlaller ve uluslararası hukuka saygı gösterilmemesi nedeniyle dünya genelinde 300 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin (İHK) 58. oturumunun açılışında konuşan Yang, insan haklarıyla ilgili yaşanan zorlukların arasında silahlı çatışmalar, iklim değişikliği, artan eşitsizlikler ve derinleşen yoksulluğun bulunduğunu dile getirdi.
‘EN FAZLA KADINLAR, ÇOCUKLAR VE AZINLIKLAR ETKİLENİYOR’
Çatışmalardan en fazla kadınların, çocukların ve azınlıkların etkilendiğini vurgulayan Yang, "Gazze, Ukrayna, Sudan, Myanmar, Haiti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşanan insani acı ve altyapının tahribi tahammül edilemez. Bu adaletsizlikler sona ermelidir. Savaşın bile kuralları vardır. Siviller asla hedef olmamalı" diye konuştu.
Yang, Gazze'de uzun zamandır beklenen ateşkes ve esir takası anlaşmasının "umut ışığı" olduğunu belirterek, "Yalnızca tam uygulanması, kalıcı ateşkesi güvence altına alabilir ve kesintisiz insani yardım akışını sağlayabilir. Orta Doğu'da adil ve kalıcı bir barış, iki devletli çözüme bağlıdır. Bu çözüm, İsrail ve Filistin'in uluslararası hukuka ve BM kararlarına uygun olarak barış ve güvenlik içinde bir arada yaşamasını sağlayacaktır" değerlendirmesini yaptı.
Çatışmalar karşısında diyaloğun önemine işaret eden Yang, diyaloğun insanların her yerde barışın hakim kılınması için kullanması gereken güçlü bir silah olduğunu vurguladı.