BM'den Gazze için 2,8 milyar dolar yardım çağrısı

BM'den Gazze için 2,8 milyar dolar yardım çağrısı

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. BM, Gazze ve Batı Şeria için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulunacaklarını açıkladı.

Hamas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürerken Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İşler Koordinatörü Andrea de Domenico, BM basın toplantısına, video konferansla bağlandı.

Gazze'deki durum hakkında gazetecileri bilgilendiren de Domenico, Gazzelilerin her gün yaşam için mücadele verdiğini söyleyerek Gazze ve Batı Şeria için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulunacaklarını söyledi.

De Domenico, insani yardım çalışanlarının ellerinden geleni yapmaya çalıştığını ancak yerinden edilme ve kıtlıkla mücadele konusunda yapabilecekleri çok şey olmadığını belirterek, güvensizliğin en büyük sorun olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Kıtlığın gıda, hijyen, su ve sağlık tesislerinin tümünün yokluğu nedeniyle ortaya çıktığına işaret eden de Domenico, "Belirsizlik, Gazze halkının her gün yüzleştiği gerçek." dedi.

"İSRAİL, 'KUZEYE GİDİN' DEDİ SONRA VURDU"

De Domenico, Gazze'nin güneyine gelen ailelerin 7 kere yerinden edildiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2 gün önce binlerce kişinin kuzeye gitmek için sıraya girdiğini gördük. İsrailli güçlerin, kuzeye dönüşe izin verdiğine ilişkin haberler çıktı. Hatta bazı insanlar telefonla aranarak kuzeye dönebilecekleri yönünde bilgilendirdi. Binlerce kişi burada sıraya girince İsrail ordusu ateş açtı."

De Domenico, hala olayı anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

İnsani yardımın "farklı stratejik kombinasyonlarla" engellendiğini belirten de Domenico, erişim engeli, geciktirme ya da başka sorunların sürekli ortaya çıktığını söyledi.

De Domenico, İsrail'in "yardımı engelliyoruz" dememek için bu stratejileri ürettiğini vurgulayarak, İsrail'in suçlama oyununu tekrar tekrar oynadığına işaret etti.

"GAZZE'DE AYAKTA KALABİLEN TEK BİR ÜNİVERSİTE YOK"

Andrea De Domenico, İsrail'in Han Yunus saldırısının ardından hemen hemen her şeyin yıkıldığına dikkati çekerek, "Okulların çoğu yok edildi. Gazze'de ayakta kalabilen tek bir üniversite yok. Okullara yönelik sistematik bir saldırı görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun öğrencilerin yıllarca eğitim alamayacağı anlamına geldiğini belirten de Domenico, "Eğitimi korumanın önemi çok büyük. Eğitim gelecek için ümittir." dedi.

De Domenico, hastanelere yönelik saldırıların da endişe verici olduğunun altını çizerek, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne yönelik baskınının ardından BM ekiplerinin buraya gittiğini, adeta "terör sahnesiyle" karşılaştıklarını kaydetti.

Hastanenin tamamen işlevsiz hale getirildiğini aktaran de Domenico, çok sayıda cesedin kayıp olduğunu, insanların öldürülen yakınlarını teşhis edemediğini, ayakkabılarından tanımaya çalıştığını bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN