BMMYK: 2023'te 569 Rohingyalı denizde öldü

BMMYK: 2023'te 569 Rohingyalı denizde öldü

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2023 yılında 569 Rohingyalı'nın Güneydoğu Asya'ya tehlikeli tekne yolculuklarına çıkması nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer bazılarının denizde kaybolduğunu belirtirken bu sayının 2014 yılından bu yana en yüksek sayı olduğunu belirtti.

Myanmar'ın Arakan Eyaleti′nde yaşayan müslüman halk olan Rohingyalar hakkında acı gerçeği Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ortaya çıkardı.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2023 yılında yaklaşık 4 bin 500 Rohingyalının teknelerle Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ni geçerek Bangladeş'teki kalabalık mülteci kamplarından veya anayurtları Myanmar'daki zulümden kaçtığını söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 569 Rohingyalı, Güneydoğu Asya'ya tehlikeli tekne yolculuklarına çıkarken denizde öldü veya kayboldu. Bu sayı son 9 yılın en yüksek sayısı olarak kayıtlara geçti.

YOLA ÇIKAN 8 KİŞİDEN 1'İ ÖLÜYOR

BMMYK sözcüsü Matthew Saltmarsh yaptığı açıklamada, "Tahminler, 2023'te yolculuğa çıkan her sekiz kişiden bir Rohingya'nın öldüğünü veya kaybolduğunu gösteriyor. Bu, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ni dünyadaki en ölümcül su alanlarından biri haline getiriyor" dedi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açılan soykırım davasına konu olan Myanmar ordusunun 2017'de uyguladığı acımasız baskının ardından yüz binlerce Rohingyalı, Bangladeş'teki kalabalık mülteci kamplarında yaşıyor.

malez-222.jpg

Ordunun yaklaşık üç yıl önce darbeyle iktidarı ele geçirdiği Myanmar'da kalanlar, çoğunlukla kendi memleketleri Arakan Eyaletindeki kamplarda hapsediliyor ve hareketlerine ve günlük yaşamlarına katı sınırlamalar getiriliyor.

Geçtiğimiz yılın Kasım ve Aralık aylarında, suların genel olarak daha sakin olduğu bir dönemde bin 500'den fazla Rohingyalı, denize açılmaya elverişli olmayan ahşap teknelerle Endonezya'nın Sumatra adasının kuzey ucuna karaya çıkmıştı. Ancak daha önce oradaki insanlar mültecileri memnuniyetle karşılarken bu sefer köylüler ve ordu, tekneleri tekrar denize itti ve yolcularına, gemideki korkunç koşullara rağmen karaya çıkamayacaklarını söylemişti.

MALEZYA'YA ULAŞMAYI UMUYORLAR

BMMYK hükümetleri bu tür trajedilerin tekrarını önlemek için gerekli adımları atmaya çağırdı.

Yapılan açıklamada, "Hayatları kurtarmak ve denizde tehlike altında olanları kurtarmak insani bir zorunluluktur ve uluslararası deniz hukuku kapsamında uzun süredir devam eden bir görevdir" denilerek, BMMYK'nin tekne yolculuklarına "kapsamlı bir bölgesel müdahale" geliştirmek için çalıştığı ifade edildi.

Bangladeş ve Myanmar'dan kaçan Rohingyaların çoğu, şu anda yaklaşık 108 bin Rohingya mültecisine ev sahipliği yapan, çoğunluğu Müslüman olan Malezya'ya ulaşmayı umuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN