Bölgedeki gerginlik hızla artıyor: Çin uçakları Tayvan Adası'nın etrafında

Bölgedeki gerginlik hızla artıyor: Çin uçakları Tayvan Adası'nın etrafında

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası iki ülke arasında hızla artan gerilim tehlikeli boyutlara geldi. Tayvan Savunma Bakanlığı Çin'e ait 29 savaş uçağı ve 6 geminin Ada çevresinde görüldüğünü bildirerek hava ve deniz araçlarının, elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiği açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in uyarılarına rağmen 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Pekin yönetimi Ada çevresinde tatbikat başlatmış ve o günden beri bölgede tansiyon düşmek bilmemişti. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu.

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün, gün içinde Çin'e ait 29 savaş uçağı ve 6 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi.

Uçaklar Ada'nın Güneybatı bölümüne uçtu

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ada çevresinde görülen uçaklardan 13'ünün, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusuna ve Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesinin (ADIZ) güneybatı bölümüne uçtuğu belirtildi.

Açıklamada, hava ve deniz araçlarının, elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.

Çin'den askeri faaliyetlerine devam mesajı

Çin ordusu, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN