Bolivya, hafta sonundan bu yana ülke genelinde etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı yıkıcı sellerle mücadele ediyor. Yaşanan felakette ilk belirlemelere göre 20 kişi hayatını kaybederken, kayıp sayısının yüksek olmasından endişe ediliyor.
Bolivya Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Alfredo Troche, yerel basına yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük kentlerinden Santa Cruz'un selden en çok etkilenen bölgeler arasında olduğunu ve Pirai Nehri'nin taştığını bildirdi. Troche, arama ve kurtarma ekiplerinin kayıp kişilere ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ve yaşanan can kayıpları nedeniyle derin üzüntü duyduklarını dile getirdi.
ULUSAL ACİL DURUM HAZIRLIĞI
Yaşanan felaket üzerine Bolivya Devlet Başkanı Rodrigo Paz, durumu yakından takip etmek amacıyla Hükümet Sarayı’nda Kriz ve Durum Odası’nın kurulduğunu duyurdu. Paz, selden etkilenen bölgelerde hayatı normale döndürmek ve mağdurlara yardım ulaştırmak amacıyla ulusal acil durum ilan edilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
İKLİM UYARISI: KURAKLIK TAKİP EDEBİLİR
Başkan Paz, şiddetli yağışların El Nino ve La Nina iklim olaylarının etkisinden kaynaklandığını aktardı. Aynı zamanda gelecek 3 ila 5 ay boyunca yoğun yağışların ardından şiddetli kuraklık yaşanabileceği konusunda da halkı uyardı.
Yerel kaynaklar, can kaybı sayısının artmasından ciddi şekilde endişe ederken, sel felaketinin tarım alanları, altyapı ve konutlarda yol açtığı maddi zararın milyonlarca dolar seviyesinde olduğunu tahmin ediyor.
