İsrail'in baskın düzenlediği Nasır Hastanesi hizmet dışı kaldı. İsrail-Brezilya hattında 'soykırım' gerilimi yaşanırken, Hindistanlı liman işçileri İsrail'e silah sevkiyatında çalışmama kararı aldı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ederken, İsrail güçlerinin perşembe günü baskın düzenlediği Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin hizmet veremediği açıklandı. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını Nazi Almanyası'nın Yahudi Soykırımı'na benzetmesi üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı, Brezilya Büyükelçisinin konuyla ilgili bakanlığa çağrılacağını açıkladı. Hindistan Su Taşımacılığı İşçileri Sendikası (WTWFI) üyeleri ise yazılı bir açıklama yaparak İsrail'e silah taşıyan gemilere yükleme ve boşaltma yapmama kararı aldıklarını duyurdu.
DSÖ: NASIR HASTANESİ HİZMET VEREMİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dün yaptığı açıklamada, Gazze'deki Nasır Hastanesi’nin İsrail baskınının ardından hizmet veremediğini açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki Nasır Hastanesi, bir hafta süren kuşatmanın ardından yapılan baskının ardından artık işlevsel değil” dedi.
“Hem dün hem de bir önceki gün, yakıt teslim etmek üzere hastaneye ulaşmasına rağmen, DSÖ ekibinin hastaların durumunu ve kritik tıbbi ihtiyaçları değerlendirmek üzere hastaneye girmesine izin verilmedi" diyen DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Hastanede halen 200 hasta bulunuyor. En az 20 tanesinin tedavi için başka hastanelere nakledilmesi gerekiyor" bilgisini paylaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da hastanede hastalara bakmaya çalışan sadece dört sağlık personelinin kaldığını söyledi.
LULA: SAVAŞ DEĞİL, SOYKIRIM
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 37'nci Afrika Birliği (AfB) Zirvesi kapsamında ziyaret ettiği Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da basına açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin konuşan Lula da Silva, Gazze Şeridi'nde olanların "Savaş değil, soykırım" olduğunu söyledi.
Lula, "Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı" diye konuştu.
NETANYAHU: KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI
Bu açıklamaların ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Devlet Başkanı Silva’nın sözleri üzerine Brezilya’nın İsrail Büyükelçisi'nin 'yarın kınama için çağrılacağını' açıkladı. İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu da Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın İsrail’in Gazze Şeridi'nde yaptıklarını Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in Yahudilere yönelik katliamına benzetmesine tepki göstererek 'kırmızı çizginin aşıldığını' söyledi.
Benjamin Netanyahu, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın sözlerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Silva’nın sözlerinin 'utanç verici ve ürkütücü' olduğunu savunarak, bunun 'Holokost’un önemsizleştirilmesi ve İsrail’in kendini savunma hakkına zarar vermekle ilgili olduğunu' öne sürdü. Netanyahu ayrıca 'İsrail’i Nazilerin Yahudi Soykırımı ve Hitler ile karşılaştırmanın kırmızı çizgiyi aştığını' da iddia etti.
HAMAS, LULA'NIN AÇIKLAMASINI 'TAKDİRLE KARŞILADI'
Hamas’tan yapılan Lula'nın sözlerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise “Gazze'de halkımızın maruz kaldıklarını Hitler'in 2. Dünya Savaşı'nda Yahudilere yaptığı 'Holokost'a benzeten Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva’nın açıklamasını takdirle karşılıyoruz” denildi.
Açıklamada, Lula da Silva’nın açıklamalarının Filistin halkının Gazze Şeridi’nde maruz kaldığının doğru tespiti olduğuna dikkat çekilerek, “Bu açıklama aynı zamanda Washington'un örtülü ve açık desteğiyle işlenen Siyonist suçun büyüklüğünü ortaya ifşa etmektedir” ifadelerine yer verildi. Filistin halkının tarihte benzeri görülmemiş korkunç bir vahşet ve ihlale maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'na Lula Da Silva’nın açıklamalarını dikkate alma çağrısı yapıldı.
HİNDİSTAN SENDİKASINDAN 'İSRAİL' KARARI
Hindistan Su Taşımacılığı İşçileri Sendikası (WTWFI) üyeleri, Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'e silah taşıyan gemilere yükleme ve boşaltma yapmama kararı aldı.
India Today'in haberine göre, ülkenin 11 büyük limanında çalışan 3 bin 500 işçiyi temsil eden sendikanın yayımladığı 14 Şubat tarihli açıklama, basına yeni yansıdı. Sendikanın Filistin'deki savaşta kullanılabilecek silah taşıyan, İsrail'e veya başka ülkeye giden veya oradan gelen gemilere yükleme ve boşaltma yapmamaya karar verdiği belirtildi.
Açıklamada, "Biz, işçi sendikalarının bir parçası olan liman işçileri, her zaman savaşa, kadın ve çocuklar gibi masum insanların öldürülmesine karşıyız. İsrail'in Gazze'deki son saldırıları binlerce Filistinliye sınırsız acı ve kayıp getirdi. Kadınlar ve çocuklar savaşta parçalara ayrıldı. Anne babalar, bombardımanlarda öldürülen çocuklarını tanıyamadı" denildi.
Sendika üyelerinin toplu olarak silah taşıyan kargolarla ilgilenmeme kararı aldığı aktarılan açıklamada, bu silahları yükleyip boşaltmanın masumları öldüren düzenlere yardım sağlayacağı vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Biz ayrıca acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Sorumlu sendikalar olarak, barışı destekleyenlerle dayanışma içerisinde olduğumuzu duyuruyoruz. Dünyadaki işçileri ve barışseverleri, özgür Filistin'in yanında olmaya çağırıyoruz."