Çin baskıları Filipinler’i vazgeçirmiyor: Güvenlik ittifakları sürecek

Çin baskıları Filipinler’i vazgeçirmiyor: Güvenlik ittifakları sürecek

Son dönemde Güney Çin Denizi’ne ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle Çin ile Filipinler arasındaki gerginlik sürerken, Filipinler Savunma Bakanı Teodoro, Çin’in muhalefetine rağmen ülkesinin çıkarlarını savunmak için güvenlik ittifakları kurmaya devam edeceklerini ifade etti.

Başkent Manila’da Filipinler Deniz Kuvvetleri’nin 126. kuruluş yıl dönümünde konuşan Savunma Bakanı Gilberto Teodoro, Çin’in muhalefetine rağmen ülkesinin bölgesel çıkarlarını savunmak için güvenlik ittifakları kurmaya ve ihtilaflı sularda ortak askeri tatbikatlar yapmaya devam edeceğini söyledi.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’nde artan agresif eylemlerini açık şekilde eleştiren Teodoro, Filipinler’in saldırganlığa ve provokatif eylemlere müsamaha göstermeyeceğini kaydetti. Teodoro, "Benzer düşünen ülkelerle yapılan bu işbirliği faaliyetlerini bir çevreleme ya da provokasyon olarak nitelendirmek dezenformasyondur ve kapalı bir siyasi sistemin paranoyasının kanıtıdır" dedi.

‘MÜSAADE EDEMEYİZ’

Teodoro, Çin’in tehdit veya güç kullanmak suretiyle istediklerini elde etme niyetinde olduğunu dile getirerek, "Bunun sürmesine müsaade edemeyiz" diye konuştu. Teodoro ayrıca, Filipinler ile aynı amaca sahip ülkeler arasında denizcilik alanında daha fazla iş birliği faaliyetinin yapılacağını söyledi.

Çin ile Filipinler arasında geçen yıl Güney Çin Denizi'nde gerilimin artmasının ardından Manila yönetimi, Asya ve Batılı ülkelerle güvenlik ittifakları kurmak için adımlar atarken ABD'nin de Filipinler'deki üslerde askeri varlığını artırmasına izin vermişti.

Filipinler, ABD, Fransa ve Avustralya ordularının katılımıyla, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde 22 Nisan'da başlayan tatbikat, 10 Mayıs'ta sona ermişti. Çin, tatbikatın, bölgesel istikrara zarar verebileceği noktasında uyarıda bulunarak, Filipinler'in ABD ve Asya dışındaki ülkelerle gerçekleştirdiği tatbikatı eleştirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN