Tartışmalı sularda ‘balıkçı ağı’ gerginliği: Filipinler, Çin'in suçlamasını reddetti

Tartışmalı sularda ‘balıkçı ağı’ gerginliği: Filipinler, Çin'in suçlamasını reddetti

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde Çin’in Filipinler’e yönelik balıkçı ağlarının Filipinli denizcilerce kesilmesine ilişkin suçlamalara yanıt veren Filipinli yetkililer, iddiaları art niyetli olarak değerlendirerek yalanladı.

Filipinler, Çin'in "Güney Çin Denizi'nde Çinli balıkçıların kurduğu ağların Filipinli denizcilerce kesildiği ve kaldırıldığı" suçlamasını reddetti.

Filipinler Haber Ajansı’nın (PNA) haberine göre, Filipinler Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Francel Margareth Padilla, Çin'in ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde balıkçıların kurduğu ağların Filipinli denizcilerce kesildiği ve kaldırıldığı iddiasını "art niyetli" olarak nitelendirdi.

Padilla, Filipinler'in egemenlik haklarını korumayı sürdüreceklerini belirterek, "Bu son suçlama, Çin'in asıl mesele olan Batı Filipin Denizi'nde devam eden yasa dışı, zorlayıcı, saldırgan ve aldatıcı faaliyetlerinden dikkatleri dağıtmayı amaçlayan art niyetli bir propagandanın başka örneğidir" dedi.

Pekin'in bölgedeki askeri faaliyetlerine de tepki gösteren Padilla, Çin gemilerinin "Filipinler münhasır ekonomik bölgesi (MEB) içerisindeki varlığının yasa dışı ve provokatif" olduğunu söyledi.

Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde Manila ile aralarında egemenlik ihtilafına konu olan İkinci Thomas Sığı çevresinde Çinli balıkçıların kurduğu ağların Filipinli denizcilerce kesildiğini ve kaldırıldığını ileri sürmüştü.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD karşı çıkıyor.

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN