Çin çağımızın en büyük sorunu

Çin çağımızın en büyük sorunu

G7 zirvesinde liderler iki ayrı açıklamayla Pekin’e Hint-Pasifik ve Tayvan gibi konulardaki tutumlarını net bir şekilde ortaya koydu. Çin’in ekonomik olarak kırılgan ülkeleri ‘rehin aldığına’ dikkat çekildi. İngiltere Başbakanı Sunak, Çin’in ‘çağımızın en büyük sorununu’ teşkil ettiğini ve ‘giderek otoriterleştiğini’ söyledi.

G7 liderleri Volodimir Zelenskiy’i Hiroşima’ya davet ederek Rusya’ya güçlü bir mesaj gönderirken, akıllarında başka bir rakip daha vardı: Çin. BBC’nin haberine göre İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin’in küresel güvenlik ve refah açısından “çağımızın en büyük sorununu” teşkil ettiğini ve “içeride ve dışarıda giderek otoriterleştiğini” söyledi.

Dünyanın en zengin ülkelerinin liderleri iki ayrı açıklamayla Pekin’e Hint-Pasifik ve Tayvan gibi konulardaki tutumlarını net bir şekilde ortaya koydular. Ancak mesajlarının en önemli kısmı “ekonomik zorlama” olarak adlandırdıkları olguya odaklandı. G7’de, Çin’in “ekonomik kırılganlıkları silah olarak kullanmasında rahatsız edici bir artışa” işaret edildi. Çin’e atfedilen ‘ekonomik zorlama’nın “üyelerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki ortaklarının dış ve iç politikalarını ve pozisyonlarını zayıflatmayı” amaçladığı belirtildi.

Uzmanlara göre, ticaret yoluyla ekonomileri Çin’e bağımlı hale gelen ülkelerin rehin alındıklarından endişe ediyor. Zira son yıllarda Pekin, kendisini rahatsız eden ülkelere ticari yaptırımlar uygulamaktan çekinmiyor. ABD füze savunma sistemini kuran Güney Kore ile son dönemde ilişkilerin soğuk olduğu Avustralya da buna dahil. Litvanya’nın Tayvan’ın burada fiili bir büyükelçilik açmasına izin vermesinin ardından Çin’in bu Baltık ülkesine ihracatını engellemesiyle Avrupa Birliği alarma geçti. G7 de “ekonomik kırılganlıkların silah olarak kullanılmasında rahatsız edici bir artış” olarak gördükleri bu durumu kınadı.

G7 liderleri, zirveye katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de savunduğu bir politika olan “riskten arındırma” çağrısında bulundular. Bu, ABD’nin Çin’den “ayrılma” fikrinin daha ılımlı bir versiyonu; diplomaside daha sert bir dili, ticaret kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve ticaret ve teknolojiyi korumayı içeriyor. Ayrıca baskılara karşı koymak ve gelişmekte olan ekonomilerle birlikte çalışmak için bir “koordinasyon platformu” oluşturuldu. Bunun tam olarak nasıl işleyeceği hala belirsiz olsa da, ülkelerin Çin’in koyduğu engelleri aşmak için ticareti ya da finansmanı arttırarak birbirlerine yardım ettiklerine tanık olabiliriz.

G7 ayrıca mineraller ve yarı iletkenler gibi önemli mallar için tedarik zincirlerini güçlendirmeyi ve teknolojinin hacklenmesini ve çalınmasını önlemek için dijital altyapıyı güçlendirmeyi planlıyor. Ancak BBC’nin analizine göre, kullanmayı planladıkları en büyük sopa çok taraflı ihracat kontrolleri. Bu, özellikle askeri ve istihbarat alanında kullanılan teknolojilerin “kötü niyetli aktörlerin” eline geçmemesini önlemek için birlikte çalışmak anlamına geliyor. ABD, Japonya ve Hollanda’nın da katılımıyla Çin’e çip ve çip teknolojisi ihracatı yasağıyla bunu zaten yapıyor.

G7 liderleri aynı zamanda ipleri koparmak istemediklerini de açıkça ortaya koydular. Politikalarının “Çin’e zarar vermek için tasarlanmadığını ya da Çin’in ekonomik ilerleme ve kalkınmasını engellemeye çalışmadıklarını” söyleyerek Pekin’i yatıştırmaya çalıştılar. “ Pekin’deki yetkililer ise Cumartesi akşamı yaptıkları açıklamada G7’yi Çin’e “iftira atmak ve saldırmakla” suçladılar ve zirve organizatörü Japonya’ya şikayette bulundular.

Ayrıca diğer G7 ülkelerine, ABD’nin “ekonomik zorlamadaki suç ortağı” olmama ve “özel bloklar oluşturmak için gruplaşmayı” ve “diğer ülkeleri kontrol altına almayı ve sopalamayı” bırakma çağrısı yaptılar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN