Çin lideri Xi Jinping BRICS’in kurduğu bankayı değerlendirdi: Gelişmekte olan ülkelerin sesini artıracak

Çin lideri Xi Jinping BRICS’in kurduğu bankayı değerlendirdi: Gelişmekte olan ülkelerin sesini artıracak

Son dönemde dikkat çeken örgütlerden BRICS’in üyesi Çin’in lideri Xi Jinping, örgüt ülkelerinin kurduğu Yeni Kalkınma Bankası'nın gelişmekte olan ülkelerin sesini artıracağını kaydederek uluslararası finansal sistemi daha adil ve eşitlikçi kılmak için çalışması gerektiğini belirtti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, BRICS topluluğu ülkeleri öncülüğünde kurulan Yeni Kalkınma Bankası'nın (NDB), 21. yüzyılın "yeni tür çok taraflı kalkınma kurumu" haline getirilerek, uluslararası finansal sistemi daha adil ve eşitlikçi kılmak için çalışması gerektiğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Xi, 3. Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak için Pekin'i ziyaret eden NDB Başkanı, Brezilya’nın eski lideri Dilma Rousseff ile bir araya geldi.

‘BANKAMIZA ÖNEMLİ ROL DÜŞÜYOR’

Dünyada risklerin ve krizlerin iç içe geçtiği dönemde uluslararası finansal sistemin yükselen gücü olan NDB'ye önemli rol düştüğünü vurgulayan Xi, "NDB, 21. yüzyılın yeni tür çok taraflı kalkınma kurumu haline gelerek, uluslararası finansal sistemi daha adil ve eşitlikçi kılmak için çalışmalı, yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ülkelerin temsilini ve sesini artırmalı" diye konuştu.

Çin lideri, 2014'te Rousseff'in Brezilya Devlet Başkanlığı görevini yürütürken NDB'nin kuruluşuna birlikte tanıklık ettiklerini hatırlatarak, bankanın Kuşak ve Yol Girişimi ve Küresel Kalkınma Girişimi'ne katılımından, Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin uygulanmasına ve daha fazla gelişmekte olan ülkenin modernleşmeyi hayata geçirmesine katkılarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

NDB NEDİR?

Merkezi Çin'in Şanghay şehrinde bulunan NDB, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS grubu ülkeleri tarafından 2014'teki 6. BRICS Zirvesi'nde imzalanan anlaşmayla, 100 milyar dolar öz sermayeyle kurulmuştu.

Bankaya 5 kurucu üyesi dışında Mısır, Bangladeş ve Birleşik Arap Emirlikleri üye olurken halen Uruguay ve Honduras ile üyelik görüşmeleri yürütülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN