Çin, Tayvan sahillerine roket attı

Çin, Tayvan sahillerine roket attı

Çin Tayvan adasının etrafında yaptığı askeri tatbikatlar sırasında Tayvan sahillerine yakın noktalara balistik roketler attı. Roket saldırısı Çin tarafından da onaylandı.

KARAR HABER MERKEZİ

Çin, Tayvan’ı etrafından belirlediği deniz bölgelerinde sürdürdüğü askeri tatbikatlar bünyesinde Tayvan sahillerine yakın bölgelere roket saldırısı gerçekleştirdi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Çin tarafından Tayvan sahillerine yakın deniz bölgelerine 11 balistik Dongfeng Roketi atıldı. Çin’in askeri tatbikatları zaman zaman Tayvan’a 20 kilometre yakın mesafelerde yapılıyor.

"Akıl dışı aksiyonlar"

Tayvan hükümeti tatbikatlar hakkında “Uluslararası düzeni tartışmalı hale getiren, bölgedeki barışı yok edecek akıl dışı aksiyonlar" ifadesini kullandı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Çin’in roket saldırısıyla sürekli gerçekleştirdiği roket denemeleri ile Güne Kore’yi provoke eden Kuzey Kore’yi taklit ettiği belirtildi. Açıklamada bu askeri tatbikatla Tayvan’ın güvenliğinin tehdit edildiği dile getirilirken, Tayvan ordusunun da savaşa hazır hale geldiğinin altı çizildi.

Çin ordusundan yapılan açıklamada roket atışları onaylanırken “Konvansiyonel roketlerle birçok noktada, birçok faklı silah tipiyle, Tayvan adasının etrafında daha önce belirlenen deniz bölgelerine deneme saldırıları yapıldığı’’ denildi. Ordu tarafından yapılan açıklamada bütün roketlerin hedeflerini tam olarak vurduğu belirtildi.

Çin yine roket atmıştı

Çin’in şu anda gerçekleştirdiği askeri tatbikat Tayvan’da 1995/96 yıllarında yaşanan roket krizinden daha kapsamlı. Sözü edilen tarihte de Çin, Tayvan’ın karasularına roket atmıştı. ABD bunun üzerine bölgeye iki savaş gemisi göndermiş ve kriz sonlanmıştı.

Güney Asya Devletler Topluluğu Asean her iki tarafa da sükunet çağrısı yaptı Kamboçya’da bir araya gelen Asean dışişleri bakanları tarafların kışkırtıcı eylemlerden uzak durmasını talep ederken arabuluculuk teklifinde bulundu. Bakanların buluşmasına Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katıldı.

xin.pngÇin Devlet Ajansı Xinhua'nın yayınladığı ve tatbikat kapsamında uçuşa yasak ilan edilen Tayvan Karasuları

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN