Çin 'tek çocuk' politikasını terk etti: 25 yaşına kadar evlenenlere nakit para

Çin 'tek çocuk' politikasını terk etti: 25 yaşına kadar evlenenlere nakit para

Doğurganlık oranı düşük olan Çin, nüfus artırma planları yapmaya devam ediyor. Çin’in doğusundaki bir ilçe, gençleri evlenmeye teşvik etmek için evlenmek isteyen gelinin 25 yaşında ya da daha genç olması halinde 1000 yuan (3 bin 645 TL) vereceğini duyurdu.

Çin’in doğusundaki Changshan ilçesindeki resmî WeChat hesabından yaptığı açıklamada, “ödülün” çocuk doğurmayı teşvik etmek olduğunu yazdı.

DOĞURGANLIK ORANI GİTTİKÇE DÜŞÜYOR

Çin Nüfus ve Kalkınma Ajansı’nın yayımladığı verilere göre Çin’de doğurganlık oranı 2022’de rekor düşüş kaydetti ve aile başına 1,09’a geriledi.

Çin devlet medyası National Business Daily’nin Çin Nüfus ve Kalkınma Ajansı’ndan aktardığı bilgilere dayanarak paylaştığı haberinde Çin’in 100 milyondan fazla nüfusa sahip ülkeler arasında en düşük doğurganlık seviyesi olan ülke olduğu kaydedildi.

GENÇLER NEDEN ÇOCUK YAPMIYOR?

Çin’de evlilik için yasal yaş sınırı erkekler için 22, kadınlar için 20 ancak evlenen çiftlerin sayısı düşüyor. Kadınlar çocukların bakım ve eğitim masraflarının yüksek olması ve kariyerlerine ara vermek zorunda kalmaları nedeniyle çocuk yapmıyor. Çin’in pek çok bölgesinde de babalık izinlerinin olmaması, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin önünde bir engel olarak duruyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping geçtiğimiz aylarda katıldığı bir toplantıda nüfusu arttırmak için eğitim, bilim ve teknolojiye odaklanılacağını söylemişti.

ÇİN VE ‘TEK ÇOCUK’ POLİTİKASI

2016 yılında doğum oranlarını artırmak için ülkede 35 yıldan uzun bir süredir uygulanan “tek çocuk” politikasını terk eden Çin’de, özellikle büyük kentlerde çocuk büyütmenin yarattığı maddi imkansızlıklar sebebiyle doğum oranlarının düştüğü belirtiliyordu. Ülkede uygulanan “iki çocuk” politikasında üçüncü çocuklarına sahip olan aileler “sosyal destek cezası” adı altında devlete belli bir ücret ödemek zorunda bırakılıyordu. Bu ücreti her yerel hükümet kendi belirliyordu.

Son yıllarda Pekin hükümeti, çocuk yapmayı teşvik eden kanunlar çıkarsa da bu politikalar nüfusta bir artışa yol açmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN