Çin ve Hong Kong'tan yeni anlaşma: Hukuk ve ticari davalar karşılıklı olarak tanınacak

Çin ve Hong Kong'tan yeni anlaşma: Hukuk ve ticari davalar karşılıklı olarak tanınacak

Çin Yüksek Mahkemesi ve Hong Kong Adalet Bakanlığı, hukuk ve ticari davalardaki kararların karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin bir düzenleme imzaladıklarını açıkladı. Düzenleme ile davaların iki kez görülmesinin önüne geçildiği yasal maliyetleri ve zamanı azalttığı belirtildi.

Çin ve Çin'in özel idari bölgesi Hong Kong yeni anlaşma imzaladı. Çin Yüksek Mahkemesi ve Hong Kong Adalet Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, her iki yerde geçerli olmak üzere, hukuk ve ticari davalardaki kararların karşılıklı olarak tanınması ilişkin bir düzenleme imzaladıklarını açıkladı.

Reuters'ta yer alan habere göre Hong Kong Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, düzenlemenin tarafların aynı anlaşmazlığı Çin ve Hong Kong mahkemelerinde yeniden dava etme ihtiyacını azalttığını, bu tür kararların sınır ötesi uygulanmasıyla ilgili riskleri, yasal maliyetleri ve zamanı azalttığını söyledi.

Hong Kong'un, kararların karşılıklı tanınması ve tenfizi konusunda bu kadar geniş kapsamlı bir düzenlemeye sahip olan tek yargı bölgesi olduğu belirtildi.

Hong Kong 1997'de İngiliz yönetiminden Çin yönetimine geçtiğinde Pekin, özerk bölgeye ifade ve protesto özgürlüğü de dahil olmak üzere yüksek derecede özerklik sözü vermişti.

Batılı eleştirmenler, Çin'in önde gelen eleştirmeni Jimmy Lai de dahil olmak üzere 280'den fazla demokrasi yanlısı aktivist ve politikacının tutuklanması için kullanılan mevcut ulusal güvenlik yasası baskıları sırasında Pekin'in bu sözlerden döndüğünü söylüyor. Aralarında ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Kanada ve Avustralya'dan diplomatların da bulunduğu Lai'nin davası, diplomatik bir odak noktası ve finans merkezinin yargı bağımsızlığı ve özgürlükleri açısından önemli bir sınav haline geldi.

Çin Adalet Bakanı Paul Lam düzenlemenin, bölgenin yönetildiği "tek ülke, iki sistem" formülü kapsamında Hong Kong'un sahip olduğu benzersiz avantajları ortaya koyduğunu söyledi. Lam, "Bu, Hong Kong'un uluslararası hukuk ve uyuşmazlık çözümü hizmetleri merkezi olarak statüsünün geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda diğer ülkelerdeki yatırımcıları ve iş adamlarını ana karadaki yatırım ve iş fırsatlarını keşfetmeye daha hazır hale getirebilir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN