Çin'den Sierra Leone'ye yatırım sözü

Çin'den Sierra Leone'ye yatırım sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'in Afrika ile ekonomik ve siyasi bağları derinleştirmeye yönelik uzun vadeli çabasının bir parçası olarak Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'ye yatırım sözü verdi. Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio'yu ziyaret eden Şi, Çin'in her zaman Afrika ülkeleriyle işbirliğini dış politikasının temel taşı olarak gördüğünü söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'in Afrika ile ekonomik ve siyasi bağları derinleştirmeye yönelik uzun vadeli çabasının bir parçası olarak Çinli firmaları mineral bakımından zengin ancak ekonomik açıdan sıkıntılı olan Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'ye yatırım yapmaya teşvik etme sözü verdi.

Reuters’ta yer alan habere göre bugün Pekin'de Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio'yu ziyaret eden Şi, Çin'in her zaman Afrika ülkeleriyle işbirliğini dış politikasının temel taşı olarak gördüğünü söyledi. Şi, Sierra Leone ile ilişkilerinin diğer Afrika ülkeleri için "birlik ve işbirliği modeli" olduğunu belirtti.

Maliye ve madencilik bakanlarının da eşlik ettiği gezide Bio, Batı Afrika devletine daha fazla Çinli firma çekmeyi ve zayıf altyapısını iyileştirmek için yatırım taahhütleri almayı umuyor.

ÇİN AFRİKA'DA DİPLOMATİK BAĞLARINI ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Çin'in Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin, sıkı Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılması ve sınırlarının dünyaya yeniden açılmasının ardından 2024'te daha büyük bir odak noktası haline gelmesi bekleniyor. Çin, 2023'ün başından bu yana, doğal kaynakları uzun süredir kısıtlı olan bir kıtada Etiyopya, Zambiya, Benin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Gabon ile diplomatik bağlarını artırdı.

Şi, Bio ülkesinin Afrika'nın sanayileşme ve tarım sektörünü modernleştirme çabasını destekleyeceğini söyledi.

Amerikan Girişimcilik Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu verilerine göre, Çinli firmalar 2010'dan bu yana Sierra Leone'ye 6,4 milyar dolar yatırım yaptı; bu yatırımın ağırlıklı olarak metaller olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN