Çin’den Tayvan seçimlerine tehdit gibi yorum: DPP ana akım kamuoyunu temsil edemez

Çin’den Tayvan seçimlerine tehdit gibi yorum: DPP ana akım kamuoyunu temsil edemez

Tayvan’da merakla beklenen seçimleri Çin’in ada üzerindeki iddialarını reddeden Demokratik İlerici Parti (DPP) kazandı. Çin’den gelen ilk resmi açıklamada yer alan, "Sonuçlar DPP'nin adadaki ana akım kamuoyunu temsil edemeyeceğini ortaya koydu" ifadesi adayı gerilimli günlerin beklediğini tescil etti.

DIŞ HABERLER

Dünya kamuoyunun sonuçlarını merakla beklediği Tayvan’daki seçimleri iktidardaki Demokratik İlerici Parti’nin (DPP) Genel Başkanı ve Devlet Başkan Yardımcısı Lai Chin-te kazandı. Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğu görüşünü reddeden DPP’nin seçim galibiyetine Çin’in verdiği tepki, bölgede önümüzdeki günlerde gerilimin artacağı yönündeki endişeleri destekler yönde.

Çin resmi devlet portali Global Times’da yer alan habere göre Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Chen Binhua, sonuçların Demokratik İlerleme Partisi'nin adadaki ana akım kamuoyunu temsil edemeyeceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Chen, seçimlerin Tayvan Boğazı'nın iki tarafındaki yurttaşların daha yakın bağlar kurma konusundaki ortak arzusunu değiştirmeyeceğini ve Çin'in yeniden birleşmesinin kaçınılmaz eğilimini engellemeyeceğini söyledi.

Chen, "Tayvan sorununu çözme ve yeniden birleşmeyi gerçekleştirme konusundaki duruşumuz tutarlı olmaya devam ediyor ve kararlılığımız kaya kadar sağlam" dedi.

Açıklamada “Çin kültürünü ortaklaşa teşvik etmek ve Boğazlar arası ilişkilerin barışçıl gelişimini ilerletmek için Tayvan'daki ilgili siyasi partiler, gruplar ve çeşitli sektörlerden insanlarla birlikte çalışacağı“ ifadesi yer altı.

Açıklamanın bakanlık düzeyinde olmayan bir kurumdan gelmesi, Çin’in sonuçlardan memnun olmasa da ihtiyatlı davrandığını gösteriyor.

Seçimleri yüzde 40 oyla kazanan Lai paralel olarak yapılan parlamento seçimlerinde ise çoğunluğu sağlayamadı. Ancak Tayvan seçmeni yaptığı tercihle adadaki statükonun devam etmesinden yana oy kullanmış oldu.

Lai seçim akşamı yaptığı konuşmada ‘’Biz demokrasi ve otoriterlik arasındaki seçimde demokrasinin yanında olduğumuz dünya kamuoyuna bildiriyoruz’’ dedi. Konuşmasında Çin’e de çağrıda ulanan Lai “Global barış Tayvan Boğazı’ndaki barıştan geçer’’ dedi ve Çin’le işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN