Copernicus endişelendiren değerleri açıkladı: Dünya en sıcak nisan ayını yaşadı

Copernicus endişelendiren değerleri açıkladı: Dünya en sıcak nisan ayını yaşadı

Küresel ısınma ile birlikte artan hava sıcaklığı dünyada aşırılıklara neden oluyor. Geçtiğimiz yıl dünyada kayıtlardaki en sıcak 12 aylık dönem yaşandı ve son 9 ayda şimdiye kadar kaydedilen en sıcak aylar oldu. 2024'te de sıcaklıklar kendini belli etmeye devam ediyor. AB Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre geçen ay, küresel çapta şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Nisan ayı olarak tarihe geçti.

Dünyada 2023 yılında iklim değişikliği ve El Nino etkisiyle küresel sıcaklık ortalamalarında rekor değerler kaydedildi. 2024'te de sıcaklıklar etkisini gösterdi.

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen "en sıcak nisan" oldu ve ortalama yüzey hava sıcaklığı 15,03 santigrat derece ölçüldü.

Açıklamada, bu ölçümün ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde olduğu aktarıldı.

SON 12 AYDA ÜST ÜSTE KAYDEDİLEN EN SICAK AYLAR

Geçen ayın şimdiye kadar küresel olarak kaydedilen "en sıcak nisan" olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, ayrıca son 12 ayın üst üste kaydedilen en sıcak aylar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, son 12 aydaki (Mayıs 2023-Nisan 2024) küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 ortalamasının 0,73 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü bildirildi.

Ayrıca sıcaklıkların en çok Doğu Avrupa bölgesinde ortalamanın üzerinde görüldüğü ifade edildi.

AVRUPA DIŞINDAKİ DURUM

Dünya genelindeki duruma da yer verilen açıklamada Avrupa dışında, sıcaklıkların Kuzey Amerika'nın kuzey ve kuzeydoğusunda, Grönland'da, Doğu Asya'da, Orta Doğu'nun kuzeybatısında, Güney Amerika'nın bazı kısımlarında ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrettiği kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN