DSÖ: Gazze’de yetersiz beslenme nedeniyle 148 kişi hayatını kaybetti

DSÖ: Gazze’de yetersiz beslenme nedeniyle 148 kişi hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze’de 2025 yılında yetersiz beslenme nedeniyle 148 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bölgedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve insani yardım erişimindeki engellerin can kayıplarını artırdığına dikkat çekildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze Şeridi’nde 2025 yılı içerisinde yetersiz beslenme sonucu 148 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Peeperkorn, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak, İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze’de sağlık koşullarının felaket boyutunda olduğunu belirtti.

Gazze’deki hastanelerin sadece yüzde 50’si, sağlık ocaklarının ise yüzde 38’inin kısmen işlevsel olduğunu kaydeden Peeperkorn, ilaç ve sarf malzemelerinde kritik bir kıtlık yaşandığını vurguladı. 27 Mayıs’tan itibaren gıda temin etmeye çalışan kişiler arasında ölenlerin sayısının 1655’e, yaralıların ise 11 bin 800’ü geçtiğini söyledi.

Peeperkorn, “5 Ağustos itibarıyla 2025’te yetersiz beslenmenin etkisiyle 148 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında 98 yetişkin, 49 çocuk ile 39’u 5 yaşın altında olan kişiler yer alıyor.” ifadesini kullandı.

Gazze’ye insani yardım ulaştırmanın önündeki karmaşık engelleri ve uluslararası sağlık personelinin bölgeye girişinin İsrail tarafından engellenmesini eleştiren Peeperkorn, sağlık hizmetlerine erişimdeki kısıtlamaların ölümleri artıracağını söyledi.

Mart ayından bu yana sağlık çalışanlarının bölgeye girişinin yaklaşık yüzde 50 arttığını belirten Peeperkorn, cerrahlar ve uzman sağlık personelinin de aralarında bulunduğu 102 kritik uluslararası sağlık çalışanının Gazze’ye girişinin engellendiğini açıkladı.

Ekim 2023’ten bu yana Gazze’den tahliye edilen hasta sayısının 7 bin 522 olduğunu belirten Peeperkorn, diğer ülkeleri bölgedeki hastaları kabul etmeye çağırdı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN