Ocak ayı, olağanüstü sıcaklık serisini devam ettirdi; son 19. ayın 18'inde küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derecenin üzerinde ölçüldü.
Avrupa Birliği bilim insanlarına göre, geçen ay dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Ocak ayı oldu. Küresel sıcaklıklar soğutucu etkisiyle bilinen La Niña hava olayına doğru bir geçiş yaşanmasına rağmen olağanüstü seviyelerde seyretmeye devam etti.
Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayımlanan aylık bültende, Ocak ayının küresel ısınma eğilimini sürdürdüğü ve son 19 ayın 18’inde ortalama küresel sıcaklığın sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derecenin üzerinde olduğu belirtildi.
Bu durum, 2024’ü tarihteki en sıcak yıl yapan El Niño’nun sona ermesine ve yerini Pasifik’teki ekvator sularını soğutan, küresel sıcaklıkları düşürme potansiyeline sahip La Niña’ya bırakmasına rağmen gerçekleşti.
“El Niño’nun etkisi olmadan bile hâlâ rekor sıcaklıklar görmemiz biraz şaşırtıcı,” diyen Samantha Burgess, Copernicus sistemini yöneten Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nde (ECMWF) stratejik lider olarak görev yapıyor.
Burgess, El Niño’nun zirve noktasına bir yıldan uzun bir süre önce ulaştığını ve şu anda küresel sıcaklıkları etkileyen ana faktörün fosil yakıt kullanımı olduğunu belirtti.
OCAK AYINDAKİ KÜRESEL ORTALAMA SICAKLIK, SANAYİ ÖNCESİ DÖNEME KIYASLA 1,75°C DAHA YÜKSEK ÖLÇÜLDÜ.
Copernicus, La Niña’nın henüz tam olarak gelişmediğini ve dünyanın şu anda El Niño ve La Niña arasındaki tarafsız bir dönemde olduğunu değerlendiriyor. Ancak farklı veri modelleri farklı sonuçlar verebilir; ABD’li bilim insanları geçtiğimiz ay La Niña koşullarının oluştuğunu belirtti.
Berkeley Earth ve İngiltere Met Office (Meteoroloji Kurumu) bilim insanları, 2025’in kayıtlara geçen üçüncü en sıcak yıl olmasını bekliyor. La Niña’ya geçiş nedeniyle 2024 ve 2023’ten daha serin olacağı tahmin edilse de, bu hava olayının nasıl gelişeceği konusunda belirsizlikler devam ediyor.
Ocak ayında küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları, kaydedilen en yüksek ikinci seviyeye ulaştı. Sadece Ocak 2024 daha sıcak geçmişti.