Elbisedeki Arapça 'helva' kaligrafisini ayet sandılar! Kadın yüzlerce kişinin linç girişiminden son anda kurtarıldı

Elbisedeki Arapça 'helva' kaligrafisini ayet sandılar! Kadın yüzlerce kişinin linç girişiminden son anda kurtarıldı

Pakistan'da bir kadın, elbisesindeki Arapça kaligrafiyi Kuran'dan ayet zanneden yüzlerce kişinin linç girişiminden güçlükle kurtarıldı. Göze dönmüş kalabalığı yatıştırmak için yetkililer kadının elbisesinde ayet değil, Arapça 'helva' yazdığı din görevlilerine doğrulatıldı. Polis müfettişi "Aslında hiç kimse üzerinde ne yazdığını bilmiyordu" derken, kadını çıkarmak için kalabalıkla müzakere etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

'İslam'a hakaret'in idamla cezalandırılabildiği Pakistan'da, öfkeli bir güruh Arapça hat yazılarıyla süslenmiş bir elbise giyen bir kadına linç girişiminde bulundu. Elbisenin üzerinde Arapça "tatlı" anlamına gelen "halwa" (helva) sözcüğü yazmasına rağmen, yazıların "Kuran'dan ayetler olduğu" söylentisi üzerine yüzlerce kişi kadının yemek yediği restoranı abluka altına aldı. Olay, polisin devreye girmesiyle ancak yatıştırıldı.

Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'daki linç girişimi, dün öğle saatlerinde yaşandı. Kente alışveriş yapmak için gittiği belirtilen kadının, söz konusu restoranda yemek yediği sırada yüzlerce kişi toplandı. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde, linç girişimiyle karşı karşıya bulunan kadın restoranın en uzak noktasında yüzünü elleriyle kapatmış ve korkmuş halde duruyor.

yeni-proje-9-001.jpg

KADIN BİR RESTORANA SIĞINARAK KURTARILDI

Başka görüntülerde ise polislerin durumu izah etmeye çalışmasına rağmen kadına giysisini çıkarması çağrısı yapan, hatta "dine hakaret nedeniyle kafasının kesilmesi gerektiğini" söyleyenler görülüyor. İsmi açıklanmayan kadın, Müfettiş Yardımcısı Syeda Shehrbano'nun Pakistan medyasında övgüler düzülen müdahalesi ile kurtarıldı. İhbar üzerine restorana ulaştıklarında yaklaşık 300 kişinin toplandığını söyleyen Shehrbano, yapının girişinde öfkeli güruhu sakinleştirmeyi başarıp kadını kepengi indirilmiş restorandan çıkardı. Artı Gerçek’in aktardığına göre ismi açıklanmayan kadının yüzünün ve kaligrafi desenli giysisinin bu sırada kapatıldığı, çok sayıda polisin öfkeli güruhu uzak tutabilmek için zincir oluşturduğu görüldü.

‘KALABALIKLA MÜZAKERE ETMEK ZORUNDA KALDIK'

Shehrbano, daha sonra Pakistan basınına yaptığı açıklamada "Aslında hiç kimse üzerinde ne yazdığını bilmiyordu" derken, kadını çıkarmak için kalabalıkla müzakere etmek zorunda kaldıklarını da ekledi: "Onu yanımıza alacağımızı, yaptıklarının dikkate alınacağını ve suçu ne olursa olsun onu ülkenin kanunları gereğince hesap soracağımızı söyledik." Shehrbano, kadını güvenli bir biçimde çıkarabilmelerini bir "başarı" olarak niteledi. Shehrbano, güruhun arasında aşırılıkçı Tehreek-e-Labbaik Pakistan partisinin üyelerinin yer aldığını da söyledi.

YAZI DİN GÖREVLİLERİNE DE DOĞRULATILDI

Restorandan çıkarılan kadın bir karakola götürülürken, buraya da birkaç din görevlisi getirilerek elbisedeki yazının zannedildiği gibi ayet değil, Arapça kaligrafi olduğunu doğruladı. Polis ayrıca, din görevlilerinden bu bulguları ve kadının masum olduğunu belirten bir video çekmelerini de istedi.

KADIN ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALDI

Ancak kadın tüm bunlara rağmen, yine de kamuoyundan özür dilemek zorunda bırakıldı. Açıklamasında, "Böyle bir niyetim yoktu, yanlışlıkla oldu. Yine de yaşananlardan dolayı özür diliyorum ve bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını sağlayacağım" dedi. Kadın, inançlı bir Müslüman olduğunu ve asla dine hakaret etmeyeceğini de söyledi.

'ASIL ÖZÜR DİLEMESİ GEREKEN ERKEKLER'

Pakistan Başbakanlığı'nın eski din işleri danışmanı Tahir Mahmud Ashrafi ise kadına özür diletilmesine tepki gösterdi. X hesabından açıklama yapan Ashrafi, özür dilemesi gerekenin kadın değil, güruhtaki erkekler olduğunu belirtti.

GEÇEN SENE DE KİLİSELER VE EVLER DE ATEŞE VERİLMİŞTİ

Pakistan'da "dine hakaret ve küfür" suçu ölümle cezalandırılıyor. Bazı kişiler ise küçük yerlerde yayılan söylentiler nedeniyle daha yargı önüne çıkarılmadan linç edilebiliyor. Pakistan'daki "dine hakaret" suçu, ilk olarak Hindistan'daki İngiliz sömürgeciliği döneminde yasalaştırıldı. 1980'lerde ise Pakistan'daki askeri yönetimlerce kapsamı genişletildi.

Pakistan'ın doğusundaki Jaranwala kentinde geçen ağustosta, iki erkeğin Kuran'a zarar vermekle itham edilmesi üzerine çok sayıda kilise ve ev ateşe verilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN