Erdoğan 'Terör için yol haritası sunacaklar' demişti: NATO zirvesi sonrası İsveç'ten dikkat çeken karar

Erdoğan 'Terör için yol haritası sunacaklar' demişti: NATO zirvesi sonrası İsveç'ten dikkat çeken karar

NATO zirvesi sonrasında İsveç'ten Türkiye'nin isteği aksine bir karar geldi. İsveç Yüksek Mahkemesi, terör örgütü üyesi oldukları suçlamasıyla Türkiye'nin iadesini istediği iki kişinin Türkiye'ye gönderilmesi önünde yasal engeller bulunduğuna hükmetti.

Litvanta'nın başkenti Vilnius'ta geçtiğimiz iki gün boyunca gerçekleştirilen tarihi NATO zirvesinden bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Bu görüşme sonrasında Erdoüan, İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmıştı.

Görüşmenin ardından gerçekleştirilen açıklamada, İsveç ve Türkiye arasında güvenlik alanında yeni bir işbirliği mekanizması kurulacağı ve ittifak içerisinde bir 'Terörle Mücadele Özel Koordinatörü' atanacağı duyuruldu.

Türkiye’nin isteği üzerine terör örgütü PKK ile mücadele için anayasa ve yasalarını değiştirildiğini açıklayan İsveç, NATO zirvesinin üzerinden 24 saat geçmeden skandal bir karara imza attı.

İsveç'in resmi ulusal kanalı SVT, silahlı terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla Türkiye'ye iade edilmesi kararlaştırılan iki kişinin iadesinin durdurulduğunu duyurdu.

Hürriyet'in haberine göre; iadeleri durdurulan FETÖ terör örgütü mensubu iki kişinin örgütün kendi içinde iletişim kurmak için kullandığı 'bylock' isimli uygulamayı kullandığını belirtti.

İsveç Yüksek Mahkemesi söz konusu uygulamanın teröristlerin Türkiye'ye gönderilmesi için yeterli olmayacağı savunurken iade sürecini durdurdu.

NASIL İADE EDİLİR?

1 Haziran'da İsveç'te yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında terör örgütlerine üye olmak artık suç sayılması gerekiyor. Fakat kişinin ceza alabilmesi için terör etkinliğinde aktif rol alması gerekiyor.

Haberde bahsi geçen iki kişinin iade edilebilmesi için kullandıkları uygulamanın hem Türkiye'de hem İsveç'te suç teşkil etmesi gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN