Esad 19 yıl sonra dünya arenasında: Çin'de diplomatik izolasyondan çıkış arayışında

Esad 19 yıl sonra dünya arenasında: Çin'de diplomatik izolasyondan çıkış arayışında

Suriye'de iç savaşın başladığı günden beri sadece Rusya ile ilişkisi süren Esad, Arap ülkeleriyle normalleşmeden sonra ilk kez ses getirecek bir ziyarette bulunuyor. Esad 19 yıl sonra ilk kez Çin'de. İç savaşın ardından bölgeye yaptığı ilk ziyarette Esad'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de dahil olmak üzere bir dizi üst düzey temasta bulunması bekleniyor. Esad'ın gezi ile diplomatik izolasyondan çıkış yolu arayacağı belirtiliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 500 binden fazla insanın öldüğü iç savaşın ardından ilk kez Çin'de. Esad'ın 2004'ten bu yana ülkeye gerçekleştirdiği ilk ziyarette Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapacağı görüşme de dahil olmak üzere bir dizi toplantıya katılması bekleniyor. Esad ayrıca, Asya Oyunları'nın açılış töreninde de yerini alacak.

Esad bu ziyaretiyle, 2022'de Çin'in Kuşak-Yol Projesi'ne katılan ve mayıs ayında yeniden Arap Birliği'ne kabul edilen Suriye'nin içinde bulunduğu izolasyonu kırarak 'normalleşme' girişimlerine bir yenisini eklemiş olacak.

ŞAM, ÇİN İÇİN STRATEJİK ÖNEMDE

Çin, Esad hükümetini kınayan, komşuları ve Batı ülkelerini içine çeken on yıllık çok taraflı çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan BM önergelerini en az sekiz kez veto etti. İran ve Rusya'nın aksine Çin, Esad'ın ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirme çabalarına doğrudan destek vermedi. Ancak Suriye, Çin'in ihtiyaç duyduğu petrolünün yaklaşık yüzde 10'unu sağlayan Irak, Asya'dan Avrupa'ya uzanan ekonomik yolların ucundaki Türkiye ve bölgedeki anlaşmazlıklarda sık sık arabuluculuk yapan Ürdün'ün arasında yer alması nedeniyle Çin için stratejik bir öneme sahip.

Esad, hâlen ABD, Avrupa, Avustralya, Kanada ve İsviçre tarafından uygulanan yaptırımlarla karşı karşıya. Ancak Suriye'ye karşı çok taraflı yaptırımlar uygulama çabaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde üyeliği bulunan Çin ve Rusya'nın vetosuna takılıyor. 2008 ve 2009 yıllarında Çin'in enerji devleri Sinopec Corp, Sinochem ve CNPC, Pekin yönetiminden gelen 'küresel petrol ve gaz varlıkları edinme çağrısı'nın da etkisiyle Suriye'ye toplam 3 milyar dolar yatırım yaptı.

SON ZİYARETİ 19 YIL ÖNCEYDİ

Esad Çin'i en son 2004 yılında dönemin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşmek üzere ziyaret etmişti. Bu ziyaret, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1956 yılından bu yana bir Suriye devlet başkanının Çin'e yaptığı ilk ziyaretti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN