Etiyopya ve Somaliland liman erişimi konusunda anlaştı

Etiyopya ve Somaliland liman erişimi konusunda anlaştı

Etiyopya ve Somaliland arasında mutabakat zaptı imzalandı. Somaliland Cumhurbaşkanı Musa Bihi Abdi, "Anlaşmayla, Etiyopya'ya 20 kilometre denize erişim izni veriyoruz ve karşılığında bizi tanıyacaklar. Somaliland olarak bizi tanıyan ilk ülke Etiyopya olacak" ifadesini kullandı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in ofisinden yapılan açıklamada, Etiyopya'nın, Somaliland ile bugün imzaladığı mutabakat zaptıyla Kızıldeniz'e erişim hayalini gerçekleştirmesinin yolunun açıldığı belirtildi.

Açıklamada, mutabakatın, Etiyopya ve Somaliland'ın güvenlik, ekonomik ve siyasi işbirliğini güçlendirmesine de olanak sağlayacağı ifade edildi.

AFP'de yer alan habere göre, Somaliland'ın Berbera limanına ilişkin anlaşma, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in, Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan ülkesinin Kızıldeniz'e erişim hakkını savunacağını söylemesinden aylar sonra geldi.

Başbakan Abiy'in ofisi, Etiyopya ile Somaliland arasındaki mutabakat zaptı'nın, Abiy ve Somaliland lideri Muse Bihi Abdi tarafından imzalandığını söyledi.

Somaliland Cumhurbaşkanı Musa Bihi Abdi açıklamasında, "Anlaşmayla, Etiyopya'ya 20 kilometre denize erişim izni veriyoruz ve karşılığında bizi tanıyacaklar. Somaliland olarak bizi tanıyan ilk ülke Etiyopya olacak" ifadesini kullandı. Abdi, Etiyopya'nın denize ulaşmasına olanak sağlayacak alanın, anlaşmanın bir parçası olarak kiralanacağını söyledi.

Abdi anlaşmanın "Etiyopya'nın denize erişimi güvence altına alma ve limana erişimini çeşitlendirme arzusunu gerçekleştirmenin yolunu açacağını" belirtirken, "Bu aynı zamanda güvenlik, ekonomik ve siyasi ortaklıklarını da güçlendiriyor" dedi.

ETİYOPYA ASKERİ ÜSSE ERİŞEBİLECEK

Etiyopya Başbakanı Abiy'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Redwan Hussein, anlaşmanın bir parçası olarak Etiyopya'nın Kızıldeniz'de kiralanan bir askeri üsse erişebileceğini söyledi. Redwan, "Bu ve gelecek nesiller için doğru yönde atılmış bir adım" dedi.

Eritre'nin 1990'ların başında ayrılmasıyla limanını kaybeden Etiyopya, imparatorluk döneminde de denize erişim için çok sayıda savaş vermişti. Halihazırda ülke, dış ticaretinin yüzde 90'ına yakınını komşu ülkelerdeki limanlar üzerinden yapıyor.

4,5 milyon nüfusuyla eski bir İngiliz himayesi olan Somaliland'ın Aden Körfezi'nde uzun bir kıyı şeridi var. Kendi para birimini basıyor, kendi pasaportlarını çıkarıyor ve kendi hükümetini seçiyor, ancak devlet olma arayışı uluslararası alanda tanınmayarak onu yoksul ve yalnız bırakıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN