Ev sahipleri yandı! Kira fiyatı 3 yıl dondurulacak, yasa çıkıyor

Ev sahipleri yandı! Kira fiyatı 3 yıl dondurulacak, yasa çıkıyor

Ev sahiplerini yıkacak haber geldi! Artan kiralar nedeniyle ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunu çözmek için yeni kural getirildi. Kira fiyatları 3 yıl dondurulacak! Yeni yasanın yürürlüğe girmesi an meselesi…

Almanya, yüksek konut kiralarının hüküm sürdüğü ülkeler arasında öne çıkıyor. Ülkenin 41.6 milyon hanesinin yüzde 60'ının kiralık konutlarda yaşadığı bir gerçek. Koalisyon hükümetinin önde gelen ortağı olan Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SDP), kiracıları rahatlatmayı amaçlayan bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

ALMANYA’DA KİRALIK KONUT SİSTEMİ

almanya-16-9-1663267861-16-9-1664531230.jpg

Almanya'da kira artışları belirli bir düzene göre yapılıyor. Ev sahipleri, kira artışı yapmadan önce kiracılarına 3 ay önceden bildirimde bulunmak zorunda olduğundan, genellikle kira artışları 15 aylık dönemlerle gerçekleşiyor. İlk 12 ayın sonunda kiracıya uyarı yapılıyor ve 15. ayda kira artışı uygulanıyor. Bu sürecin ilk 3 yılında kira artış oranı, şehre göre yüzde 15 ile 20 arasında değişiyor.

Büyük şehirlerde bu artış oranı genellikle yüzde 15 seviyesinde bulunuyor. Ancak hükümet, göreve geldiğinde bu oranı daha da düşürmeyi amaçlıyordu. Üç yılın sonunda ise ev sahipleri artış oranını istedikleri gibi belirleme özgürlüğüne sahip.

KİRALIK KONUTLAR İÇİN YENİ TASARI

ev.jpg

Tasarının tasarımcısı SDP milletvekili Verena Hubetz, " “İnsanlara nefes alacakları bir ortam yaratmalıyız. Önümüzdeki 3 yıl için kiraları dondurmalıyız" şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu öneri, ülkede 41.6 milyon hanenin yüzde 60'ının kiralık evlerde yaşadığı gerçeğiyle beraber tartışmaları da beraberinde getirdi.

SDP'nin önerdiği yasa tasarısına göre, talebin yoğun olduğu şehirlerde kira artışı yüzde 6 ile sınırlı olacak, diğer şehirlerde ise 3 yıl boyunca kiralar dondurulacak ve artış yapılmayacak. Ancak "talebin yoğun olduğu şehirler" hangileri ve "yoğun talep" hangi kriterlere göre belirleneceği henüz açıklanmadı.

KONUT SORUNUNUN NEDENLERİ

648701c8294e5.jpg​​​​​​​

Almanya'daki yüksek kira sorunu, son 5 yıldır devam eden ancak Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla daha da artan bir mesele. Savaştan kaçan Ukraynalıların ülkeye gelmesiyle birlikte kiralar yükseldi. Bir diğer sorun ise yetersiz konut arzı. Financial Times'ın raporuna göre, ülkede yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN