Faizler herkesin belini büktü! 40 ekonomistten faiz tahmini: Düşüş için o tarihi işaret ettiler

Faizler herkesin belini büktü! 40 ekonomistten faiz tahmini: Düşüş için o tarihi işaret ettiler

Faizler herkesin belini büktü! Dünyanın önde gelen ekonomistleri faiz tahminlerini paylaştı! Faizler ne zaman düşecek? 40 ekonomistten faiz tahmini! Düşüş için o tarihi işaret ettiler...

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times (FT), Chicago Üniversitesi Booth İşletme Fakültesi Kent A. Clark Küresel Piyasalar Merkezi ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği faiz anketinin sonuçlarını paylaştı. 1-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen ankete katılan 40 ekonomistin görüşleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikalarına dair önemli ipuçları verdi.

Ankete katılan önde gelen ekonomi akademisyenleri, dünya ekonomisinin yavaşlamaya başladığı bir dönemde, Fed'in enflasyon kontrolü konusundaki görüş ayrılıklarını ortaya çıkardı. Ankete göre, Fed faiz indirimlerini en az Temmuz 2024'e kadar erteleyecek ve finansal piyasalardaki beklentilerin altında bir rahatlama sağlayacak.

FED FAİZİ NE ZAMAN DÜŞECEK?

fed-faizi-ne-zaman-dusecek.webp

Fed'in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair ankete katılanların çoğunluğu, merkez bankasının faiz artırma aşamasının artık sona erdiğini düşünüyor. Ankete katılan ekonomistlerin neredeyse üçte ikisi, Fed'in gösterge faiz oranını ancak 2024'ün üçüncü çeyreğinde veya daha sonra düşürmeye başlayacağını tahmin ediyor.

KİŞİSEL TÜKETİM HARCAMALARI DÜŞECEK

Ankette çıkan bir diğer önemli sonuç ise Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin önümüzdeki aralık ayına kadar yüzde 3'ün altına düşeceği yönünde. Ancak, bu noktada Fed'in yüzde 2'lik hedefini aşması bekleniyor.

Ankete katılan ekonomistlerin çoğunluğu, Federal Fonlama Faizi'nin gelecek yıl sadece yarım puan veya daha az bir oranda düşeceğini düşünüyor. Bu tahminler, Wall Street'in öngördüğünden daha küçük ve daha geç hamleleri işaret ediyor.

Enflasyon hesaba katıldığında ABD'de büyümenin gelecek yıl yüzde 1,5 olacağı tahmin edilen ankette, ekonomistlerin çoğu gelecek yıl bir resesyon olasılığının düşük olduğunu düşünüyor. Ancak, ankete katılanların yarısından fazlası 2025'in üçüncü çeyreği veya daha sonra bir resesyonun başlama olasılığının en az yüzde 50 olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN