İşgal altındaki Batı Şeria’da, Beytüllahim yakınlarındaki Aida Mülteci Kampı’nda yer alan ve haftada 250’den fazla Filistinli çocuğun kullandığı futbol sahası, FIFA Başkanı Gianni Infantino ve UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in üst düzey müdahaleleri sonrası yıkımdan ‘şimdilik’ kurtuldu.
İsrail makamları, ayrım duvarının bitişiğinde bulunan sahanın “izinsiz” inşa edildiğini öne sürerek yıkım kararı almıştı. Ancak Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in bu topraklardaki varlığının hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.
Aida Kampı’ndaki tek kamusal oyun ve spor alanı olan sahada, aralarında Filistin’i genç yaş kategorilerinde temsil etmiş kız çocuklarının da bulunduğu yüzlerce çocuk düzenli olarak spor yapıyor. Bu nedenle yıkım kararı, kampta ve uluslararası alanda büyük tepki toplamıştı.
Bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan yıkım, uluslararası futbol diplomasisinin devreye girmesiyle askıya alındı. Kaynaklara göre FIFA Başkanı Infantino’nun ofisi, konuyu İsviçre hükümeti ve İsrail Futbol Federasyonu ile paylaştı. Ardından İsviçre’nin Tel Aviv Büyükelçisi Simon Geisbuhler, İsrail hükümetine doğrudan başvuruda bulundu.
Middle East Monitor’de yer alan haberde, UEFA Başkanı Ceferin’in son bir hafta içinde İsrail Futbol Federasyonu Başkanı Moşe Zuares ile üç ayrı telefon görüşmesi yaptığı aktarıldı.
‘ORDUDAN RESMİ TEYİT GELMEDİ’
Aida Kampı Gençlik Merkezi Direktörü Muhammed Abusrur, gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını, ancak temkinli olduklarını söyledi. Abusrur, The Athletic’e yaptığı açıklamada bunun kampanya açısından büyük bir kazanım olduğunu belirterek, nihai siyasi karar konusunda hala ciddi endişeleri olduğunu, ordudan resmi bir teyit gelmediğini ifade etti. Abusrur, sahanın kamptaki çocuklar ve mülteciler için tek kamusal alan olduğunu ve onlara normal ve sağlıklı bir yaşam ihtimali sunduğunu vurguladı.
Saha, İsrail’in Gazze’ye saldırıları, işgal altındaki Filistin topraklarındaki uygulamaları ve uluslararası futbol kurumlarına yönelik hesap verme çağrılarının arttığı bir dönemde sembolik bir çatışma alanına dönüştü. UEFA, özellikle yasa dışı İsrail yerleşimlerinde bulunan kulüplerin İsrail liglerinde yer almasına izin verilmesi nedeniyle yoğun baskı altında bulunuyor. Bu durumun, uluslararası hukukun yanı sıra FIFA’nın kendi tüzüğüne de aykırı olduğu belirtiliyor.
