Filistin yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın sunduğu Gazze planını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın sağlanması için ABD, bölge ülkeleri ve diğer ortaklarla çalışmaya hazır olunduğu belirtildi.
Filistin Devlet Başkanlığı, Trump’ın Gazze’deki savaşın sona ermesi için gösterdiği çabaların memnuniyetle karşılandığını ifade etti. Açıklamada, Filistin’in ABD Başkanının barışa giden bir yol bulacağına inandığı ve Gazze’de savaşın sonlanması için olumlu ve yapıcı etkileşim kurmaya hazır olduğu kaydedildi.
ANLAŞMANIN KAPSAMI
Filistin, planın, “toprak ilhakını ve Filistinlilerin yerlerinden edilmesini önleme, uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlere son verme, İsrail’in Gazze’den tam çekilmesi ve Gazze ile Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria’daki toprak ve kurumların tek çatı altında toplanmasını” kapsaması gerektiğini belirtti.
Açıklamada ayrıca, işgale son verilmesi ve İsrail ile bağımsız Filistin Devleti’nin barış, güvenlik ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yan yana yaşaması öngörülerek, iki devletli çözüme dayalı adil barışın yolunun açılması gerektiği vurgulandı.
BEYAZ SARAY’DAN PLAN AÇIKLAMASI
Beyaz Saray, Trump’ın 20 maddeden oluşan “Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Planı”nı açıklamıştı. Trump, planın taraflarca kabul edilmesi halinde savaşın derhal sona ereceğini, İsrail’in Gazze’den kademeli olarak çekileceğini, Hamas’ın rolünün sona ereceğini ve esirlerin serbest bırakılacağını duyurmuştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da planın “savaş hedeflerini gerçekleştirdiğini” belirterek destek açıklaması yapmıştı.
