Gazetecilere 'katliam' ablukası: İsrail'in planı sessiz sedasız soykırım!

Gazetecilere 'katliam' ablukası: İsrail'in planı sessiz sedasız soykırım!

Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail'in Gazze'deki gazetecilere yönelik 'katliam' yapabileceği uyarısında bulundu. Sendika, bu durumun gazetecilerin 'işlenen suçları dünyaya duyurmasına engel olmak' için resmi ve sistematik bir şekilde yapıldığı aktarılırken BM'ye bağlı tüm uluslararası kuruluşlara 'gerçeklerin tanıklarını kaybetmeden harekete geçme' çağrısı yaptı. Öte yandan İsrail ordusu, Reuters ve AFP'ye yazdığı mektupta 'gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceklerini' belirtti.

İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim tarihinde başlayan savaş 22 gündür aralıksız devam ederken İsrail ordusu sivil veya gazeteci ayırt etmeksizin saldırılarını sürdürüyor. Savaşın başladığı günden bu yana Gazze'de 27 basın mensubunun hayatını kaybetmesinin ardından Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail'in onlarca basın kurumunu hedef aldığını ve bunu sistematik bir şekilde gerçekleştirdiğini söyledi.

Filistinli Gazeteciler Sendikası, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, internet ve telefon hizmetinin kesildiği Gazze'de gazetecilere dönük "katliam" yapabileceği uyarısında bulundu.

İsrail'in şu ana kadar 20'yi aşkın gazeteciyi, ailelerinden de onlarca kişiyi öldürdüğüne ve onlarca basın kurumunu hedef aldığına işaret edilen açıklamada, bunun, gazetecilerin, işlenen suçları dünyaya duyurmasına engel olmak için resmi bir kararla ve sistematik bir politika çerçevesinde yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı tüm uluslararası kuruluşlara, "gerçeklerin tanıklarını" kaybetmeden önce harekete geçme, "cellatla kurbanı bir tutma ve çifte standart" konusunda ise "dur" deme çağrısı yapıldı.

'GÜVENLİĞİNİZİ GARANTİ EDEMEYİZ, ÖNLEMİNİZİ ALIN'

İngiltere merkezli Reuters ile Fransa merkezli AFP haber ajansları, gazetecilerin İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hedef alınmayacağı yönünde İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) talepte bulundu.

Reuters'ın aktardığına göre, talebe karşılık ordunun Reuters ve AFP'ye yazdığı mektupta, “IDF, Gazze boyunca Hamas’ın tüm askeri eylemlerini hedef alıyor” dedi.

IDF, Hamas’ın ‘kasıtlı bir biçimde askeri operasyonlarını gazeteci ve sivillerin yakınlarında gerçekleştirdiğini’ ileri sürdü.

IDF ayrıca Hamas hedeflerine yönelik yüksek şiddetli saldırıların gazetecilerin çevrelerindeki binalara zarar verebileceğini ve Hamas roketlerinin yanlış ateşlenmesi sonucu Gazze’deki insanların ölebileceğini kaydetti.

IDF, iki ajansa gönderdiği mektuba şu sözlerle son verdi: “Bu şartlarda çalışanlarınızın güvenliğini garanti edemeyiz; güvenlikleri için tüm gerekli önlemleri almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Hamas ise IDF’nin dile getirdiği Gazze'deki ‘askeri operasyonları gazetecilerin olduğu bilinen bölgelerin yakınlarında gerçekleştirme’ iddiası hakkında yorumda bulunmadı.

‘SAHADAKİ DURUM ÇOK VAHİM'’

Reuters ve AFP ise konu hakkında yaptıkları açıklamalarda gazetecilerin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Reuters, “Sahadaki durum vahim; IDF’nin çalışanlarımızın güvenliğiyle ilgili güvence verme konusunda isteksizliği bu çatışma hakkında yaralanma ya da öldürülme korkusu olmadan haber yapma yetimizi tehdit ediyor” dedi.

AFP Küresel Haber Direktörü Phil Chetwynd, kendilerinin de aynı mektubu aldıklarını teyit ederek, “İnanılmaz tehlikeli bir durumdayız; dünyanın son derece tehlikeli şartlarda çalışan çok sayıda gazeteci olduğunu anlaması önemli” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR 27 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazetecileri Koruma Platformu (CPJ) 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmaları ve 8 Ekim’den bu yana Lübnan sınırında Hizbullah’la devam eden karşılıklı saldırılarda en az 27 gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN