ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze'deki savaşı sona erdirmek amacıyla kurduğu "Barış Kurulu"nun (Board of Peace), Gazze'nin yeniden inşası, altyapı projeleri ve lojistik süreçlerinin yönetimi için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli çok uluslu lojistik devi DP World ile görüşmeler yürüttüğü iddia edildi.
Magyar'dan Netanyahu'ya tutuklama resti: Orban'ın garantisi çöpe gitti
İsrail'in iki yılı aşkın süredir devam eden ağır bombardımanları sonucunda on binlerce sivilin öldüğü ve binalarının beşte dördü yerle bir olan Gazze'de, Trump'ın kumarhaneler, lüks oteller ve serbest ticaret bölgesi yapılması planlanan bölgenin faturası netleşiyor. Uluslararası kurumların projeksiyonlarına göre, bölgenin yeniden yaşanabilir hale getirilmesi ve rehabilite edilmesinin maliyeti yaklaşık 70 milyar doları bulacak.
İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin konuya aşina üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, bu devasa yeniden inşa sürecinin yönetimi için Washington ile Dubai arasında kritik görüşmeler başladı. Görüşmelerin odak noktasında, DP World ile Trump'ın Barış Kurulu arasında lojistik operasyonları yönetecek bir ortaklık kurulması ihtimali yer alıyor.
YENİ LİMAN VE SERBEST TİCARET BÖLGESİ MASADA
Masaya yatırılan planlar, Gazze'ye girecek insani yardımların ve ticari malların tüm tedarik zincirini kapsıyor. Bu doğrultuda depolama, ürün takip sistemleri ve güvenlik gibi kritik operasyonların yönetilmesi hedefleniyor.
Görüşmelerde öne çıkan en dikkat çekici fikirler arasında ise BAE devlete ait DP World şirketi tarafından doğrudan Gazze'de veya yakınlardaki Mısır kıyısında yepyeni bir liman inşa edilmesi bulunuyor. Ayrıca, savaştan harabeye dönen şeritte ekonomik hareketliliği yeniden başlatmak amacıyla bir "serbest ticaret bölgesi" (free-trade zone) kurulması da tartışılan projeler arasında yer alıyor.
BEYAZ SARAY VE DP WORLD'DEN HENÜZ AÇIKLAMA YOK
Uluslararası kamuoyuna yansıyan bu görüşmelere ilişkin Reuters'ın yorum taleplerine DP World ve Beyaz Saray cephesinden henüz resmi bir yanıt gelmedi.
Başkan Donald Trump, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşı sona erdirme planını denetlemek amacıyla geçtiğimiz Eylül ayında "Barış Kurulu" girişimini önermiş ve bu kurulun ilerleyen süreçte diğer küresel çatışmaların çözümünde de aktif rol alacağını açıklamıştı. Devam eden müzakerelerin, Gazze'nin gelecekteki statüsü ve Ortadoğu'daki ekonomik dengeler üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Gazze’de can kaybı 72 bin 551’e yükseldi
BARIŞ KURULU ÜYE ÜLKELERİ
Kurucu üye devletler:
Avrupa ve Kafkasya: Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Belarus, Kosova.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika: Suudi Arabistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Kuveyt, Ürdün, Mısır, Fas.
Asya: Pakistan, Endonezya, Vietnam, Kamboçya, Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan.
Amerika Kıtası: Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Paraguay, El Salvador.
