Gazze’de yüzbinler aç ve açıkta

Gazze’de yüzbinler aç ve açıkta

İsrail’in 65 bin konutu yok ettiği Gazze’de 800 bin kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Enkaz altında kalan ve hala cenazelerine ulaşılamayan 7 bin kişinin olduğu kaydedildi. Bir BM yetkilisi, yerinden edilen Gazzelilerin çoğunun “açık alanda, parklarda” yaşadığını söyledi.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda 65 bin konutun tamamen yıkıldığı belirtildi. Gazze’deki hükümete bağlı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 85 gündür Gazze Şeridi’nde devam eden saldırılarında can ve mal kaybına ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. Uluslararası kuruluşların, bölgeye yardımların ulaştırılması konusunda üzerlerine düşen rolü yerine getirmemesi nedeniyle Gazze ile Kuzey Gazze vilayetlerinde 800 bin kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’dan Juliette Touma BBC’ye yaptığı açıklamada, yerinden edilen Gazzelilerin çoğunun “açık alanda, parklarda” yaşadığını söyledi. BM’nin insani yardım ofisine (OCHA) göre son günlerde en az 100 bin kişi Gazze’nin güneyinde Mısır’la sınırı olan Refah’a kaçtı. Touma, BM’ye “sınırlı yardım” getirme yetkisi verildiğini söylerken, Gazze’nin insani ihtiyaçlarının “büyük ölçüde arttığını” söyledi. 41km uzunluğunda ve 10km genişliğindeki yerleşim bölgesine insani yardım erişimi savaşın başlangıcından bu yana sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Askeri harekâtın başlangıcında İsrail güçleri Gazze’nin kuzeyine odaklanmıştı.

Ancak son zamanlarda Hamas’ın kalesi olarak gördükleri Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’u vurmaya başladılar. Refah’tan konuşan UNRWA’nın Gazze direktörü Tom White ise Refah’ta güvenlik arayan “yüz binlerce insan” için UNRWA okulları ve diğer belediye tesislerini de içeren sığınaklarda “yer kalmadığını” söyledi.

Touma tarafından yapılan yorumları yineleyerek, aşırı kalabalık nedeniyle “yüzlerce ve yüz binlerce insanın şu anda açıkta, çürük plastik parçalarının altında uyuduğunu” açıkladı. UNRWA son raporunda savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi genelinde 1.9 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

OCHA’ya göre Refah’a yönelik son göç dalgası Han Yunus ve bölgenin diğer kesimlerindeki yoğun çatışmalardan kaynaklanıyor. Bu arada üçüncü bir BM kuruluşu olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de Gazze’de yerinden edilmiş topluluklar arasında bulaşıcı hastalıkların yayılmasında bir artış olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ekim ortası ile Aralık ortası arasında Gazze genelinde hastalık sayısında artış olduğunu söyledi. BM barınaklarında yaklaşık 136.400 ishal vakası, 55.400 bit ve uyuz vakası ve 126 menenjit vakası görüldüğünü söyledi. Barınma merkezlerinde halen çok zor şartlarda yaşayan 1,8 milyon Filistinliden 355 bininin bulaşıcı hastalıklara yakalandığı belirtildi. KARAR

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN