Gazze’deki vahşete karşı ABD’den iki ayrı hassasiyet: Biri kendini yakarken diğeri dondurma yedi

Gazze’deki vahşete karşı ABD’den iki ayrı hassasiyet: Biri kendini yakarken diğeri dondurma yedi

İsrail’in 144 gündür on binlerce insanı katledip yüz binlercesini açlığa maruz bıraktığı Gazze’deki vahşete dayanamayan ABD’li askerin kendini ateşe vermesi dünyada yankı yarattı. İsrail’e en büyük desteği veren ABD Başkanı ise eylem sonrası İsrail’in Ramazan ayı boyunca Gazze’deki saldırılarını durduracağını söyledi. Ateşkes planını dondurma yerken açıklaması tüy dikti.

Kınamalar, protestolar, hatta soykırım davası…Hiçbiri İsrail’i 7 Ekim’den bu yana sayısız katliam yapmaktan alıkoyamadı. Ancak önceki gün vicdanı bu yükü taşıyamayan bir Amerikan askerinin “bu soykırıma ortak olamam” deyip kendisini yakması tüm dünyayı sarstı. İsrail’e 144 gündür hem askeri hem de siyasi anlamda en büyük desteği veren ABD Başkanı Joe Biden ise eylemle ilgisi olduğu bilinmese de dün İsrail’in Ramazan ayı boyunca Gazze’deki eylemlerini durdurmayı kabul ettiğini duyurdu.

Biden yaptığı açıklamada, İsrail’in müzakere edilen bir ateşkes anlaşması kapsamında Ramazan ayı boyunca Gazze saldırısını durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. ABD Başkanı’nın, Gazze’de ateşkesin ne zaman başladığının sorusuna dondurma yiyerek cevap vermesi ise hem şaşkınlık hem de tepkiyle karşılandı.

Sosyal medyada yapılan çok sayıda yorumda “bu duyarsızlık kabul edilemez” ifadeleri yer aldı. Seth Meyers’a konuştuktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Biden, “Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan ayı boyunca da ‘faaliyette’ bulunmayacakları konusunda anlaşmaya vardılar” ifadelerini kullandı.

Biden’ın ardından Hamas’tan da konuya ilişkin açıklama geldi. Biden’ın Gazze’de olası ateşkese ilişkin yorumlarının ‘erken’ olduğunu söyleyen Hamas yetkilisi, söz konusu açıklamaların ‘sahadaki mevcut durumla uyuşmadığını’ dile getirdi. Reuters’a konuşan üst düzey bir kaynak ise, rehine takasına ilişkin detayları paylaştı.

Kaynağın anlaşma taslağından aktardığına göre, Filistinli tutukluların İsrailli rehinelerle takasının 10’a bir oranında olması bekleniyor. Hamas’ın kadınlar, 19 yaş altı çocuklar, 50 yaş üstü yaşlılar ve hastalar da dahil olmak üzere 40 İsrailli rehineyi serbest bırakacağı, İsrail’in ise yaklaşık 400 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı ve onları yeniden tutuklamayacağı belirtiliyor. Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynak, Paris’teki ateşkes görüşmelerinde oluşturulan anlaşma taslağının Hamas’a ulaştırıldığını ifade etti.

Gazze’de tüm askeri operasyonlara 40 günlük ara verileceği de aktarıldı. Kaynak, anlaşma kapsamında Gazze’deki hastanelerin ve fırınların onarılacağını ve bölgeye her gün 500 yardım kamyonunun gireceğini söyledi. Diğer yandan Washington DC’de, Gazzeli sivil kayıplar ile Amerikan yönetiminin Gazze’de izlediği siyaseti ve İsrail’e verdiği koşulsuz desteği protesto etmek için kendini ateşe veren ve hastanede yaşamını yitiren ABD askeri Aaron Bushnell anıldı.

Filistin yanlısı katılımcılar, ABD Hava Kuvvetleri mensubu Bushnell’i anmak amacıyla ülkesinin İsrail politikasını protesto etmek için kendini ateşe verdiği İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde bir araya geldi. Bushnell’i mum yakarak anan protestocular, ABD’nin Gazze politikasını kınadı. Soyadını vermek istemeyen David, Bushnell’in eyleminin çok güçlü bir protesto olduğuna dikkati çekerek, “Bence insanlar onun söylediklerine, özellikle son sözlerine kulak vermeliler. Gazze’de bir soykırım var. Bunun Gazze’nin ötesine, dünyanın geri kalanına yayılacağından endişeli olduğum için buradayım.” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN