Gazzeli çocuklar açlığın pençesinde

Gazzeli çocuklar açlığın pençesinde

Ölümün kol gezdiği, İsrail’in saldırı ve işgali altındaki Gazze Şeridi’nin, özellikle insani yardımın sınırlı ulaşabildiği kuzey bölgelerinde yaşama tutunmaya çalışan Filistinliler, İsrail’in hava ve kara saldırılarının yanı sıra çocuklarının hayatını tehdit eden açlıkla da mücadele ediyor.

Gazze Şeridi’ndeki yüz binlerce Filistinli çocuk, gıda stoklarının tükenmesi ya da İsrail ordusunun mevcut olanları bombalaması ve sınırlı miktarda yardım gelmesi nedeniyle yeterli ve sağlıklı yiyecek ile temiz suya erişemiyor. Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail’in saldırısı altındaki Gazze’de açlığı ve ölümcül salgınları önlemek için daha hızlı, daha güvenli yardım erişimi ve daha fazla tedarik rotası gerektiğini belirterek “insani ateşkes çağrısını” yineledi.

Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze’ye ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. BM, 23 Aralık 2023’te, dünyadaki “en aç” her 5 kişiden 4’ünün bugün Gazze Şeridi’nde olduğunu bildirdi.

BM özel raportörleri, 16 Ocak’ta ise İsrail’in, Gazze’nin gıda sistemini yok ettiğini ve gıdayı Filistinlilere karşı silah olarak kullandığını bildirdi. Filistin ve uluslararası yardım kuruluşları, Gazze Şeridi’nde yaşayan ve sayıları 2,3 milyonu bulan nüfustan binlerce kişinin “insani koşullar önemli ölçüde iyileşmezse ölebileceği” konusunda uyarıyor.

İsrail’in saldırı ve kuşatmalarına maruz kalan Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin bahçesindeki çadırda kalan 8 yaşındaki Mahmud Nasır, açlıktan dolayı yaşadığı şiddetli halsizlik nedeniyle ayağa kalkamıyor ve oyun oynayamıyor. Mahmud’un babası Seyit Nasır ise her gün sabahın erken saatlerinden itibaren 5 kişilik ailesi için yiyecek arıyor ancak yalnızca hayatta kalabilecekleri bir miktar pirinç ve biraz da su bulabiliyor.

Nasır, çocukların sadece haşlanmış pirinç yemek istemediklerini ifade ederek zaman zaman çocukların açlıktan baş dönmesi yaşadıklarını anlattı. Filistinli Muheysin ise, “Açlıktan ölmek üzere olan çocuklarıma bir lokma bulmak için çabalıyordum. Maalesef açlıklarını giderecek hiçbir şey bulamadım. Bu yüzden hayatımı riske atıp El-Bahr Caddesi’ne gidip, belki biraz yiyecek bulurum umuduyla güneyden gelen kamyonları beklemeye karar verdim.” dedi.

Gazze’nin Er-Rimal Mahallesi sakinlerinden yaklaşık bir ay önce baba olan Hani Esat ise şu anda uygun mama bulmakta büyük zorluklar yaşıyor. İlk defa baba olduğuna dikkati çeken Esat, “İlk çocuğumu şu anda ciddi bir zayıflama sorunu yaşadığı için açlıktan kaybetmekten korkuyorum.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ordu güçlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentindeki bir eve düzenlediği bombalı saldırıda çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 19 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze’deki bölgesel yönetimin temsilcileri ise şimdiye kadar düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden binlerce kişinin cansız bedeninin hâlâ enkaz altında olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN