Gazze’yi de Yahudi yerleşimi yapacaklar

Gazze’yi de Yahudi yerleşimi yapacaklar

İsrail’in çoğu kadın ve çocuk 25 binden fazla kişiyi katletmesinin ardında Gazze’yi Yahudi yerleşimine çevirme planı çıktı. İşgal güçleri bir yandan Han Yunus’u kuşatıp Gazzelileri Refah’a sıkıştırırken, 28 Ocak’ta İsrailli bakanların katılımıyla Kudüs’te “Gazze’de Yahudi yerleşimini teşvik için” konferans düzenlenecek.

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı baskını sonrası ‘terörle savaş’ gerekçesiyle onbinlerce sivili katleden İsrail’in Gazze’yi de Yahudi yerleşimine çevirip yutma niyeti belli oldu. İsrailli bakan ve milletvekillerinin katılımıyla Kudüs’te işgal altındaki “Gazze Şeridi’nde Yahudi yerleşimini teşvik” amacıyla konferans düzenleneceği bildirildi. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Kudüs’te 28 Ocak Pazar günü yapılması planlanan konferansa Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderlik ettiği Likud Partisi mensubu bakan ve milletvekillerinden oluşan 20 kişilik bir grup da katılacak.

Habere göre, İsrail Turizm Bakanı Haim Katz, İsraillileri “Gazze Şeridi’nde Yahudi yerleşiminin teşvik edilmesi” amacıyla düzenlenecek konferansı desteklemeye çağırarak, “Yahudi yerleşimlerinin (İsrail için) güvenliği getireceğini” iddia etti. Gazze’deki Yahudi yerleşim yerlerinin 2005’te İsrail’in çekilmesiyle boşaltılmasını “ahmaklık” olarak niteleyen Katz, “7 Ekim’de İsrail’e yapılan saldırıdan açıkça anlaşılan şu ki (Gazze’deki) Gush Katif ve Samiriye’nin (Yahudilerin Batı Şeria’ya verdikleri isim) kuzeyindeki yerleşim yerlerinin boşaltılması ahmaklığının düzeltilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar da, konferansta “Yahudi yerleşim yerlerinin ve Filistin devletinin kurulmasının engellenmesinin neden önemli” olduğunun anlatılacağını belirterek, “İsrail’in güvenliğinin ilk önce Yahudi yerleşimlerinden başlayacağı” iddiasında bulundu. Bir yandan da işgal güçleri Filistinlileri giderek sınıra doğru sürmeye devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze’nin en büyük ikinci kenti Han Yunus’un kuşatıldığını duyurdu. İsrail birliklerinin kentin içine girmeye başladığı bildiriliyor. Kent sakinleri, Han Yunus’tan Akdeniz sahiline giden son yolun da İsrail tanklarınca kapatıldığını aktarıyor. Han Yunus’un en büyük iki hastanesinin etrafından da yoğun çatışma sesleri geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastanelere saldırıldığına dair haberlerden endişe duyduklarını açıkladı.

Filistin Kızılayı ise Al-Amal Hastanesi’nin girişinde bir İsrail İHA’sınca düzenlenen saldırıda bir sivilin öldüğünü aktardı. Batı Şeria’daki Ramallah’tan BBC’ye konuşan Filistin Kızılayı Sözcüsü Nebal Farsakh, Kızılay’ın ofisine de top atışına tutulduğunu, ambulansların Han Yunus’ta yaralılara ulaşmakta zorlandığını söyledi. Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta, kuzeyden kaçan yüz binlerce kişi bulunuyor. İsrail ordusu Han Yunus’un batı kısmında yaşayanların güvenlikleri için Akdeniz sahilindeki al-Mawasi bölgesine gitmesi gerektiğini açıklasa da görgü tanıkları bu yolun İsrail tanklarınca kapatıldığını aktarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN