Gezeravcı Uzay İstasyonu'nda! Uzayda tarihi buluşma

embedi bu

Türkiye'nin tarihteki ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı ve üç astronotu taşıyan AX-3 Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı. Astronotları taşıyan uzay aracı bugün saat tam 13.47'de istasyona kenetlendi. Kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona girdi. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya şu sözlerle seslendi: Atatürk'e, şehitlere, devlete ve millete şükranlarımı sunuyorum, İstikbal göklerdedir.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı. Dragon kapsülünde heyecanlı yolculukları önce ertelendi daha sonra saat 13.47'de araç istasyona kenetlendi. Bu tarihi an, Taksim ve Kızılay meydanlarında kurulan planetaryumlar ve bilim merkezlerindeki ekranlarda canlı olarak izlendi.

Axiom Space, aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibinin halihazırda UUİ’de bulunan Expedition 70 tarafından karşılanmasını canlı olarak yayınladı.

İşte o tarihi buluşma...

yeni-proje-4-002.jpg

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki karşılama töreninde konuştu:

"Çok teşekkür ederim. Öncelikle yedi kişilik keşif ekibine gösterdiğiniz nazik misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Aslında bizi kapıda bekliyorlardı. Bu bizim için çok güzel ve nazik bir karşılamaydı.

Son 8 aylık eğitim döneminde buraya gelebilmemiz için gösterdikleri büyük çaba için herkese ve UUİ'ye güvenli bir şekilde seyahat edebilmemiz için katkı sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye olarak tarihimizde bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ve buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz."

'ATATÜRK'E, SİLAH ARKADAŞLARINA BU VATAN İÇİN...'

Uzay istasyonundan Türkçe de seslenen Gezeravcı, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir." dedi.

yeni-proje-5-001.jpg
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya sesleniyor...

13 BİLİMSEL DENEY YAPACAK

Alper Gezeravcı, uzay görevi boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştirecek. Bu deneyler arasında radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkilerini inceleyen "MİYELOİD" deneyi, yerçekimsiz ortamda genlerin işlevlerini araştıran "MESSAGE" deneyi ve propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkilerini araştıran "PRANET" deneyi bulunuyor.

Bu deneyler, Türkiye'nin uzay bilimleri alanında kendi veri setlerini oluşturmasına katkı sağlayacak. Özellikle kanser araştırmaları ve genetik mühendisliği alanlarında önemli bulgular elde edilmesi bekleniyor. "PRANET" deneyi, uzay görevleri sırasında kullanılabilecek tıbbi maddelerin etkinliğini test etme fırsatı sunacak.

yeni-proje.jpg

Görev süresince Alper Gezeravcı, uzay istasyonundan dünya ile bağlantı kurarak deneyimlerini paylaşacak. Görev tamamlandıktan sonra astronotlar, Dragon kapsülü ile Uzay İstasyonu'ndan ayrılacaklar ve atmosfere giriş sonrası paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa iniş yapacaklar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN