Güney Afrika soykırımcı İsrail'in Adalet Divanı'nda yargılanmasını talep etmişti: İslam dünyasından ilk destek Malezya'dan

Güney Afrika soykırımcı İsrail'in Adalet Divanı'nda yargılanmasını talep etmişti: İslam dünyasından ilk destek Malezya'dan

Malezya, Güney Afrika'nın Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik ihlal gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde yasal işlem başlatma kararını desteklediğini açıkladı. Malezya, Güney Afrika tarafından İsrail aleyhine atılan adıma desteğini açıklayan ilk İslam ülkesi oldu.

SELMAN CÖMERT

Malezya Dışişleri Bakanı Wisma Putra X hesabından yayınladığı açıklamada, Güney Afrika'nın 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında, İsrail'in Gazze'de Filistinlilere karşı işlediği soykırım suçunun hesabının sorulması için Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki eylemlerine ilişkin kaygılarından kaynaklanan başvuruda, UAD'den İsrail'i bölgedeki askeri harekâtını durdurmaya zorlayacak geçici ya da kısa vadeli tedbirler alması talep ediliyor. Bu hamle, Filistin halkının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarını korumayı ve İsrail'in yükümlülüklerine uymasını sağlamayı amaçlıyor.

Wisma Putra, "İsrail'e karşı UAD nezdinde açılan dava, İsrail'in Gazze'de ve genel olarak İşgal Altındaki Filistin Toprakları'nda (Occupied Palestinian Territory) gerçekleştirdiği zulümler için yasal hesap verebilirliğe yönelik zamanında ve somut bir adımdır" dedi. Soykırım Sözleşmesine taraf bir ülke olarak Malezya, İsrail'i uluslararası hukuka uymaya ve Filistinlilere yönelik yapıldığı bildirilen vahşete derhal son vermeye çağırdı.

Açıklamada, Malezya'nın bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulmasını destekleyerek uzun süredir devam eden çatışmaya kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki çağrısını sürdürdüğü vurgulandı. Malezya, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 öncesi sınırlara olan desteğini yineledi.

Bakan Wisma Putra'nın yayınladığı metinde şu ifadelere yer verildi:

MALEZYA, GÜNEY AFRİKA'NIN GAZZE ŞERİDİNDEKİ SOYKIRIM İHLALLERİ GEREKÇESİYLE İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA YAPTIĞI BAŞVURUYU MEMNUNİYETLE KARŞILAMAKTADIR

Malezya, Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle ilgili olarak 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ("Soykırım Sözleşmesi") kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmesi nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine dava açmasını memnuniyetle karşılamaktadır.
Güney Afrika'nın başvurusunda ayrıca, Filistin halkının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarına daha fazla zarar gelmesini önlemek ve İsrail'in sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine uymasını sağlamak amacıyla İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtını durdurması için UAD'nin geçici veya kısa vadeli tedbirler alması talebi de yer alıyor.
İsrail'e karşı UAD nezdinde açılan dava, İsrail'in Gazze'de ve genel olarak İşgal Altındaki Filistin Toprakları'nda gerçekleştirdiği zulümlere ilişkin yasal hesap verebilirliğe yönelik zamanında atılmış somut bir adımdır. Soykırım Sözleşmesine taraf bir diğer devlet olarak Malezya, İsrail'i uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Filistinlilere yönelik zulmüne derhal son vermeye çağırmaktadır.
Malezya, Filistinlilere 1967 öncesi sınırlar temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir devlet verilmesi suretiyle kalıcı bir çözüm bulunması çağrısını yinelemektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN