Güney Kore polisinden Tabipler Birliği Ofisine baskın

Güney Kore polisinden Tabipler Birliği Ofisine baskın

Hükümetin hastanelerde kaosa yol açan doktor greviyle mücadele ettiği bir dönemde Güney Kore polisinin bugün Kore Tabipler Birliği ofislerine baskın düzenledi. Ülkedeki doktorlar tıp fakültesinin kontenjanının artırılmasını protesto ediyorlar.

Güney Kore'de yaklaşık 10 bin asistan doktor (stajyer işgücünün yaklaşık yüzde 80'i) geçtiğimiz hafta işten ayrıldı. Hükümetin yaşlanan toplumla başa çıkmak için tıp fakültesi kontenjanlarını artırma planlarını protesto ediyorlar.

Bir yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümetin hastanelerde kaosa yol açan doktor greviyle mücadele ettiği bir dönemde Güney Kore polisinin bugün Kore Tabipler Birliği ofislerine baskın düzenlediğini söyledi.

AFP'de yer alan habere göre hükümet, doktorların işe devam etmeleri veya tıbbi lisansların askıya alınması ve tutuklanması da dahil olmak üzere olası yasal sonuçlarla karşı karşıya kalmamaları için Perşembe gününü son tarih olarak belirlemişti.

GREVDEKİ ÇOĞU DOKTOR BUGÜN İŞSİZ KALDI

Sağlık bakanlığı AFP'ye verdiği demeçte, son günden sonra geri dönen doktorların sayısına ilişkin şu anda resmi bir veri bulunmadığını söyledi ancak Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı grevdeki doktorların çoğunun bugün işsiz kaldığını söyledi.

Toplu iş bırakmanın hastanelere olumsuz etkisi oldu ve hükümetin halk sağlığı uyarısını en üst seviyeye yükseltmesine yol açtı. Sağlık Bakanlığına göre, geçtiğimiz haftadan bu yana 15 büyük hastanede yapılması planlanan ameliyatların yaklaşık yarısı iptal edildi.

Güney Kore yasalarına göre doktorların grev yapması yasak. Bu haftanın başlarında hükümet polisten, durdurmayla bağlantılı kişileri soruşturmasını talep etti.

TIP FAKÜLTELERİNE HER YIL 2 BİN ÖĞRENCİ

Seul polisi Cuma günü Kore Tabipler Birliği'ne (KMA) baskın düzenlediğini doğruladı. Dün verilen son teslim tarihine ve polis soruşturmasının başlatılmasına yanıt olarak KMA, hükümeti "gözdağı verme taktikleri" nedeniyle eleştirdi ve ülkeyi "totaliter bir devlete" dönüştürmekle suçladı.

Hükümet, gelişmiş ülkeler arasındaki en düşük doktor-nüfus oranlarından birini ele almaya çalıştığını söylüyor. Gelecek yıldan itibaren tıp fakültelerine her yıl 2 bin öğrenci daha kabul etmeye çalışıyor.

Doktorlar, planın hizmet kalitesine ve tıp eğitimine zarar vereceğini söylerken, destekçiler sağlık görevlilerinin esas olarak değişikliklerin maaşlarını ve sosyal statülerini aşındırabileceğinden endişe duyduklarını söylüyor.

KMA, üyelerinin Pazar günü Seul'de bir miting düzenleyeceğini ve yerel raporlara göre yaklaşık 25 bin kişinin katılmasının beklendiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN