Güney Kore'de doğurganlık oranı rekor seviyede düştü

Güney Kore'de doğurganlık oranı rekor seviyede düştü

Güney Kore’nin doğurganlık oranı 270 milyar dolarlık teşvike rağmen rekor seviyeye geriledi. Halihazırda dünyanın en düşük doğum oranına sahip olan ve bu eğilimi tersine çevirmek için 2006’dan bu yana milyarlarca dolar harcayan ülkede kadın başına ortalama doğum sayısı 0,72’ye düştü. 2100’de ülkenin nüfusunun yarı yarıya azalması bekleniyor.

Güney Kore’nin demografik krizi, aileleri daha fazla çocuk sahibi olmaya ikna etmek için yapılan milyarlarca dolarlık hükümet programlarına rağmen derinleşti. Zaten dünyanın en düşük olan doğum oranına sahip olan ülkede 2023 yılına ait veriler daha da tehlikeli bir tabloyu ortaya koydu.

Hükümete bağlı bir kuruluş olan Statistics Korea’nın ön verilerine göre, Güney Koreli bir kadının yaşamı boyunca sahip olduğu ortalama çocuk sayısı 2022’de 0,78’den 0,72’ye düştü. Bu da yaklaşık yüzde 8’lik bir düşüş anlamına geliyor. Bu oran, ülkenin 51 milyonluk mevcut nüfusunu korumak için ihtiyaç duyduğu ortalama 2,1 çocuk sayısının oldukça altında. Güney Kore, 2018’den bu yana Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 1’in altında bir orana sahip tek üyesi. Ayrıca, Güney Koreli kadınlar ilk doğumlarını ortalama 33,6 yaşında yapıyor. Bu oran da OECD üyeleri arasında en yükseği.

Seattle’daki Washington Üniversitesi Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne göre, düşük doğurganlık oranı devam ederse, Asya’nın beşinci büyük ekonomisinin nüfusunun 2100 yılına kadar neredeyse yarı yarıya azalarak 26,8 milyona düşeceği tahmin ediliyor.

Hükümet 2006 yılından bu yana çiftleri daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için nakit sübvansiyonları, bebek bakıcılığı hizmetleri ve kısırlık tedavisine destek gibi programlara 360 milyon wondan (270 milyar dolar) fazla yatırım yaptı. Ancak çocuk yetiştirme maliyetlerinin ve emlak fiyatlarının hızla artması, iyi maaşlı işlerin eksikliği ve ülkenin acımasız eğitim sistemi, çiftleri ikna etmeyi zorlaştırıyor.

Güney Kore’de evli olmak çocuk sahibi olmak için bir ön koşul olarak görülüyor, ancak evlilikler de azalıyor ve bunun ana nedeni olarak genellikle hayat pahalılığı gösteriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN