İsrail basınında yer alan son haberlere göre Hamas'ın, İsrail ile imzalanan ateşkes anlaşmasına Türkiye, Rusya ve Çin'in garantör olarak katılmasını istediği belirtiliyor. Bu hamle, ateşkes müzakerelerinin dinamiklerinde potansiyel bir değişime işaret ediyor ve Hamas'ın çatışmanın çözümüne ilave uluslararası destekle bu barışın gerçekleştirebileceğini belirtiyor.
Hamas, İsrail ile yapılan ateşkes anlaşmasına Türkiye, Rusya ve Çin'in garantör olarak davranmasını talep etti. Ateşkes teklifine yanıt kapsamındaki bu talep, rehinelerin serbest bırakılması gibi kritik bir şartı da içeriyor. Bu hamle, devam eden müzakerelere yeni bir boyut kazandırdı ve önerilen ateşkesin uygulanmasını ve istikrarını sağlamak için uluslararası aktörleri bir araya getirmeyi planladığı iddia edildi.
Hem ABD hem de İsrail tarafından bu talebin reddedildiği ifade edilen haberlerde, bu talebin, İsrail tarafından geçen ay sunulan ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından kamuoyuna açıklanan ateşkes teklifinde Hamas tarafından yapılan birkaç değişiklikten biri olduğu aktarıldı.
Haberlerde, ayrıca Hamas’ın talepleri arasında kalıcı ateşkes için güncellenmiş bir zaman çizelgesi ve İsrail askerlerinin Refah ve Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan Philadelphia Koridoru da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nden çekilmesinin yer aldığı belirtildi.
BIDEN'IN DUYURDUĞU ATEŞKES ÖNERİSİ
ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti.
Biden, önerinin İsrail'e ait olduğunu söylese de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,"belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar savaşa devam edeceklerini duyurmuştu. Netanyahu, Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.
İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu'nun ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifini kabul etmesi durumunda hükümeti devirme tehdidinde bulunmuştu.
Hamas ise Biden'ın açıklamasının ardından "kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle" ilgili önerilere olumlu baktıklarını duyurmuştu.