Harvard Üniversitesi rektöründen istifa

Harvard Üniversitesi rektöründen istifa

Harvard'da ifade özgürlüğünü savunduğu için 'antisemitzm' ile suçlanarak özellikle Cumhuriyetçi senatörler tarafından istifaya zorlanan rektör Claudine Gay baskılara dayanamadı. ABD Kongresi'nde kampüste antisemitizm ve ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği ifade sonrası istifa çağrıları yapılan Harvard Üniversitesi Rektörü Gay, bugün görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, ABD Kongresi'nde kampüste antisemitizm ve ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği ifade sonrası istifa çağrılarına karşı koyamadı.

AP'de yer alan habere göre, Harvard'ın ilk siyahi rektörü olan Gay görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Gay, istifa mektubunda, “Kimliğimin temelini oluşturan iki sağlam değer, nefretle yüzleşme ve akademik titizliği yüceltmeye olan bağlılığıma şüphe düşürülmesi üzüntü vericiydi. Irksal garezle körüklenen kişisel saldırı ve tehditlere maruz kalmak korkutucuydu” dedi.

Kongre duruşmasının ardından Gay'in akademik kariyeri, 1997'deki doktora tezinde intihal iddialarının çeşitli örneklerini ortaya çıkaran muhafazakar aktivistler tarafından yoğun bir incelemeye tutuldu. Harvard'ın yönetim kurulu olan Harvard Corporation, başlangıçta Gay'in arkasında durarak, onun bilimsel çalışmaları üzerinde yapılan incelemede 'birkaç yetersiz alıntı' ortaya çıktığını, ancak araştırmada suistimal olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Claudine Gay, altı ay iki gün süren rektörlüğüyle üniversite tarihinin en kısa süre görevde kalan rektörü oldu.

g-iceri.jpg

NE OLMUŞTU?

ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunda 5 Aralık'ta düzenlenen "Kampüs Rektörlerini Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Mücadele" başlıklı oturum kapsamında, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth, üniversite kampüsünde antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımlarına dair ifade vermeye çağrılmıştı.

Üç rektör, saatler boyunca antisemitizmle ilgili konularda öğrencilere yönelik disiplin faaliyetlerine, üniversitelerin nasıl farklı görüşleri temsil ettiğine ve kampüsteki güvenliğe ilişkin soruları yanıtlamıştı. Rektörlüğe son bir yılda başlayan Gay, Magill ve Kornbluth, antisemitizmle birlikte Müslüman karşıtlığı ve nefretin her türlüsünün artışına karşı mücadele edeceklerini belirtmişti.

Üç isim de İsrail'e tepki gösterilerini, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi nedeniyle yoğun eleştiri ve baskıyla karşı karşıya kalarak istifa etmeye zorlanmıştı. Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, baskıların ardından istifa etmişti.

Harvard Üniversitesi yönetimi ise Rektör Gay'in, ABD Kongresi'nde antisemitizmle ilgili oturumda yaptığı açıklamalar nedeniyle aldığı tepkilere rağmen görevinde kalacağını duyurmuştu. Üniversite yönetimi, bu kararıyla bağışçılarının ve bazı siyasetçilerin yoğun baskısına rağmen, suç unsuru teşkil etmeyen düşüncelerin özgürce tartışılmasından yana tavır almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN