Hindistan ve Fransa, savunma ekipmanlarının ortak üretimi konusunda anlaştı. Ayrıca Macron ve Modi'nin savunma üretimi, nükleer enerji, uzay araştırmaları, iklim değişikliği, sağlık ve tarım gibi kamu hizmetlerinde yapay zeka kullanımı alanlarında ikili bağları genişletme konusunda mutabakata vardığı belirtildi.
Hindistan ve Fransa'nın, Hindistan Silahlı Kuvvetleri için helikopter ve denizaltı da dahil olmak üzere savunma ekipmanlarının ortak üretimi ve dost ülkeler için üretim konusunda birlikte çalışma konusunda anlaştıkları açıklandı.
Reuters'ta yer alan habere göre hükümet, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Başbakan Narendra Modi ile görüşen ve Başkan Draupadi Murmu'nun ev sahipliği yaptığı devlet ziyafetine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ziyareti sırasında anlaşmaya varıldığı söylendi.
Açıklamada, Macron ve Modi'nin savunma üretimi, nükleer enerji, uzay araştırmaları, iklim değişikliği, sağlık ve tarım gibi kamu hizmetlerinde yapay zeka kullanımı alanlarında ikili bağları genişletme konusunda mutabakata vardığı belirtildi. Anlaşmaların değeri hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.
Fransa, 40 yıldır savaş uçaklarına güvenen Hindistan'ın Rusya'dan sonra en büyük silah tedarikçisi konumunda.
Macron'un 40 saatlik ziyareti sırasında gerçekleşen ikili zirve, Mayıs ayından bu yana beşinci Macron-Modi görüşmesi oldu.
Öte yandan Hindistan'ın Tata Grubu ve Fransa'nın Airbus'u (AIR.PA), Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra, iki ülke arasında sivil helikopterlerin birlikte üretilmesine yönelik bir anlaşma imzalandığını söyledi.
Fransız jet motoru üreticisi CFM International, Hindistan'ın Akasa Air ile 150 Boeing'e güç sağlamak için 300'den fazla LEAP-1B motoru satın almak üzere bir anlaşma yaptığını duyurdu. Akasa Air daha önce motorla çalışan 76 uçak sipariş etmişti ve bunların 22'si kullanımdaydı.
Hükümet açıklamasında, Hindistan ve Fransa'nın, 2020 ve 2022'de Fransız ada bölgesi La Reunion'da gerçekleştirilen ortak gözetim misyonlarını temel alarak güneybatı Hint Okyanusu'ndaki iş birliğini yoğunlaştırma konusunda anlaştıkları belirtildi.
Macron ayrıca Fransa'nın yılda 30 bin kadar Hintli öğrenciyi yüksek öğrenime çekebilecek koşulları oluşturacağını da söyledi.