Hindistan'da aktivistler başörtüsü yasağına tepki gösterdi

Hindistan'da aktivistler başörtüsü yasağına tepki gösterdi

Hindistan'da akademisyenler ve aktivistler, Karnataka eyaletindeki okullarda Müslüman öğrencilere getirilen başörtüsü yasağına tepki gösterdi. Başörtü yasağını eleştiren Nalsar Hukuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Faizan Mustafa, "Mahkemeler, herhangi bir din için neyin gerekli olduğuna karar vermemelidir. Bunu yaparak bazı uygulamaları diğerlerine göre ayrıcalıklı kılıyorsunuz." dedi.

Hindistan'ın Karnataka eyaletindeki okullarda Müslüman öğrencilere getirilen başörtüsü yasağı tartışmaların odağı haline geldi. Karnataka eyaletinde uygulanan yasağın, ülke genelindeki Müslümanlara daha fazla baskı için örnek teşkil etmesinden endişe ediliyor.

Haydarabad merkezli Nalsar Hukuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Faizan Mustafa, başörtüsünün, ülkedeki kızlar için özgürleştirici ve onlara kamusal alanların yolunu açan bir misyonu olduğunu belirterek yasağı eleştirdi. Mustafa şunları söyledi:

"Mahkemeler, herhangi bir din için neyin gerekli olduğuna karar vermemelidir. Bunu yaparak bazı uygulamaları diğerlerine göre ayrıcalıklı kılıyorsunuz. Başörtüsü Kızların dışarı çıkıp kamusal yaşama katılmaları için muhafazakar ailelerle yaptıkları bir tür 'pazarlık'. Mahkeme bu bakış açısını tamamen görmezden geldi''

Hukuk Profesörü Anup Surendranath da başörtüsünün inanç özgürlüğü kapsamında olduğuna işaret ederek yüksek mahkeme yargıçlarının yanlış değerlendirmede bulunduğunu kaydetti.

İnsan hakları savunucusu Ayesha Hajeera Almas ise yasağın ülke genelinde uygulanması durumunda milyonlarca Müslüman kadının bundan büyük mağduriyet yaşayacağını vurguladı.

''TEKDÜZELİĞİN KORUNMASINA YARDIMCI OLACAK''

Öte yandan ülkede başta Hindu gruplar olmak üzere bazı kesimler başörtü yasağını desteklerken Avukat Satya Muley, yargının kıyafet kurallarıyla çatışması durumunda dini özgürlüklere bazı sınırlamalar getirmesinin tamamen makul olduğunu ve kararın "eğitim kurumlarında düzen ve tekdüzeliğin korunmasına yardımcı olacağı'' görüşünü savundu.

Başörtü yasağı uygulanmaya başlamadan önce, 700'den fazla insan hakları savunucusu ve avukat, yüksek mahkemeye Müslüman kadınların özgürlüğüne ve mahremiyetine aykırı uygulamaların dayatılmasının, anayasaya aykırı olduğu çağrısında bulunmuştu.

Müslüman gruplar yasağa tepki gösterirken, Hindu gruplar ise karşı protesto düzenleyerek yasağı desteklemişti.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle katılması üzerine gündeme gelmişti. Karnataka'da diğer okullarda da Müslüman kız öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesi üzerine Hindu öğrenciler buna tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi'deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak'ta yapılan toplantıda çözüme varılamamış, 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı. Eyalet hükümeti, 26 Ocak'ta uzman paneli kurmuş; panel görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi istenmişti.

Söz konusu öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu. Mahkeme, başörtüsü gerginliğinin yaşandığı eyalette öğrencilerin konuya dair karar açıklanıncaya kadar başörtüsüyle okullara giremeyeceğini duyurmuştu.

Mahkeme başkanı, yetkililere eyalette başörtüsü yasağı gerginliği nedeniyle ara verilen eğitimlere devam edilmesi talimatı vermişti.

Hindistan'ın yaklaşık 1,4 milyar olan nüfusunun neredeyse yüzde 14'ü Müslümanlardan oluşuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN