Hindistan'ın Nihang Sih üyeleri çiftçilerin protestosuna katıldı

Hindistan'ın Nihang Sih üyeleri çiftçilerin protestosuna katıldı

Hindistan'ın Pencap eyaletinden gelen çiftçiler, ürünleri için daha yüksek fiyatlar talep ederek başkent Delhi'ye yürüşe başlamışlardı. Geçmişi bin 600'lü yıllara dayanan bir savaşçı mezhebi olan Nihang Sihler polisle çatışan çiftçileri korumak için yürüyüşe katıldıklarını açıkladı.

Güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelen binlerce protestocu Hintli çiftçi, mürekkep mavisi cüppeleri ve antik silahlarla öne çıkan, geçmişi 1600'lü yıllara dayanan bir savaşçı mezhebi olan Nihang Sihlerinin koruması altına girdi.

Reuters’ta yer alan habere göre, çoğunlukla Sihlerden oluşan ve kuzeydeki Pencap eyaletinden gelen çiftçiler, ürünleri için daha yüksek fiyatlar talep ediyor ve bu ayın başlarında taleplerini hükümete iletmek için başkent Delhi'ye yürüyüşe başladılar.

Ancak polis, gösteriyi dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak başkentin yaklaşık 200 kilometre uzağında yürüyüşü durdurdu.

ÇİFTÇİLERİ KORUMAK İÇİN YÜRÜYÜŞE KATILDILAR

Çarşamba günü çiftçiler, göstericilerden birinin ölmesinin ardından iki gün boyunca protestolarına ara vereceklerini söylediler. Polis memurları, erkeğin protesto alanında öldüğünü doğruladı ancak ölüm nedeninin yalnızca otopsi ile belirleneceğini de sözlerine ekledi.

Dökümlü cübbeleri ve uyumlu türbanlarıyla kolayca ayırt edilebilen Nihang'ların çoğu, çiftçileri 'korumak' için yürüyüşe katıldıklarını söylüyor. Sihlerin ruhani liderine atıfta bulunan Nihanglardan biri olan Sher Singh, "Guru Gobind Singh, Sihlerin her zaman adaletsizlik ve baskıyla mücadele etmeye hazır olması gerektiğini vaaz etti. Protestocuların herhangi bir sorunla karşılaşması durumunda hazırlıklı olmalıyız" dedi.

hintt.jpg

Hindistan'ın azınlık Sih topluluğu, Pencap'ın 30 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını oluşturuyor ve Nihanglar, 2021'de bir yıl boyunca süren benzer bir çiftçi protestosuna katılmıştı.

Nihang'dan başka bir isim olan Raja Ram Singh, "Çiftçiler baskı altında. Hükümet çiftçileri korkutup kaçırabileceklerini düşünmemeli. Burası Pencap ve biz çiftçilerle dayanışma içindeyiz" ifadesini kullandı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, 2021 yürüyüşü sırasında Sih kutsal metinlerine saygısızlık etmekle suçlanan protesto alanlarından birinde Sih bir adamın öldürülmesiyle bağlantılı olarak üç Nihang tutuklandı. Medyada çıkan haberlere göre Nihanglar, adamın kutsal kitaplarına saldırarak saygısızlık yaptığını öne sürerek iddiaları reddetmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN