HRW'den çarpıcı rapor: Çin, Sincan'da Müslümanları IJOP'la izliyor

HRW'den çarpıcı rapor: Çin, Sincan'da Müslümanları IJOP'la izliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayımladığı bir raporda, Çin’in yetkili makamlarının Çin’in batı Sincan Bölgesi’nde yaşayan Müslümanları kitlesel olarak takip etmek, gözetlemek ve keyfi olarak gözaltına almak için bir cep telefonu uygulaması kullandığını ileri sürdü.

Hazırlanan raporda, Entegre Ortak Operasyon Platformu (Integrated Joint Operations Platform - IJOP) ile Sincan'daki yetkililerin sıradan insanlar hakkında çok miktarda ve çeşitlilikte bilgi toplamakta olduklarının tespit edildiği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, IJOP uygulamasının insanların kan gruplarından boylarına, 'dini atmosferlerinden' siyasi aidiyetlerine kadar birçok bilgiyi toplayabildiğini duyurdu.

Örgüt, IJOP platformunun, insanların hareketlerini, telefonlarını, taşıt araçlarını ve kimlik kartlarını izleyerek gözetlediğini; insanların elektrik ve yakıt istasyonları kullanımını kayıt altına aldığını, söz konusu sistemin, bölgedeki bazı kontrol noktaları ile el ele vererek görünmez veya sanal bir çit dizisi oluşturduğunu ileri sürdü.

ÇİN/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN