İngiltere hükümeti geri adım attı: Vergi indirimi paketi iptal edildi

İngiltere hükümeti geri adım attı: Vergi indirimi paketi iptal edildi

İngiltere'de 3 hafta önce 'vergi indirimi' hamlesiyle piyasaları adeta yerinden sarsan açıklamalar ile gündeme gelen Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng görevinden alındı. Yerine getirilen yeni bakan Jeremy Hunt, vergi indirimi paketini geri çektiğini açıkladı. Görevden alınan Kwarteng, keskin bir vergi indirimi içeren bir mini bütçe açıklamıştı.

Eylül ayında göreve gelen İngiltere Başbakanı Liz Truss, Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığına getirmiş, Kwarteng de keskin bir vergi indirimi içeren bir mini bütçe açıklamıştı. Açıklama sonrası piyasalar adeta yerinden sarsılmıştı. İngiltere'nin yeni Maliye Bakanı Hunt, Başbakan Truss'un piyasada karışıklığa yol açan vergi indirimi paketini iptal etti.

BBC'nin haberine göre, Ancak bu karar da piyasaları yatıştırmaya yetmemiş, Truss Cuma günü Kwarteng’i görevden almıştı. Daha sonra yeni bakan olarak Jeremy Hunt getirilmişti.

'PİYASALARA GÜVEN VERMEK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Hunt, yaptığı açıklama ile gelir vergisini indirmek için borçlanmanın doğru olmadığını söyledi. Kararlarını daha önce planlanandan iki hafta önce kamuoyuna açıklamayı doğru bulduğunu belirten Hunt, piyasalara güven vermenin hayatı önem taşıdığını vurguladı.

Bugün açıklanan kararla İngiltere'de gelir vergisi tabanı yüzde 19'a indirilmeyecek ve yüzde 20'de tutulacak. Enerji faturaları için daha önce 2 yıllığına açıklanan tavan fiyat uygulaması ise sadece Nisan ayına kadar yürürlükte olacak ve daha sonra gözden geçirilecek. Damga vergisi ve sosyal güvenlik primlerine yönelik kararlar ise değiştirilmedi.

HUNT'IN AÇIKLAMALARI İLE STERLİN DEĞER KAZANDI

Hunt'ın açıklaması sonrası sterlin dolar karşısında az da olsa değer kazandı, kur 1,13'e çıktı. Ancak bütçenin kamuda daha fazla borçlanmaya yol açacağı endişesiyle sterlin dolar karşısında 1,03'le tarihin en düşük düzeyine gerilemişti. Kwarteng bunun üzerine yılda brüt geliri 150 bin sterlinden fazla olanlara yönelik tavan vergi dilimini yüzde 45'den yüzde 40'a çekmekten vazgeçtiğini duyurmuştu.

Truss ayrıca kurumlar vergisinin 2023'te yüzde 19'dan yüzde 25'e çıkarılmasını iptal etmekten vazgeçmişti. İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'de, Başbakan Truss'ın da istifa etmesi gerektiğini düşünen milletvekillerinin sayısının arttığı bildiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN