İngiltere'de binlerce kişi sokağa döküldü: 'Irkçılar evine' isyanı

İngiltere'de binlerce kişi sokağa döküldü: 'Irkçılar evine' isyanı

İngiltere’nin Birmingham kentindeki Frederick Caddesi’ndeki Mülteci ve Göçmen Merkezi’nde toplanan yüzlerce ırkçılık karşıtı protestocu, göçmen ve mülteci merkezini hedef alan protesto söylentilerine yanıt vererek şehir merkezinde yürüyüşe geçti.

İngiltere’nin Southport kasabasında geçen hafta üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda öldürülmesinin ardından aşırı sağcı grupların başlattığı şiddet eylemlerinin ardından, karşıt gruplar da sokaklara çıktı. Londra’da yüzbinlerce kişi göçmen karşıtlarının planladığı eylemlere karşı gösteri yaptı. ‘Sokaklar bizim’, ‘Mülteciler burada hoş karşılanır’, ‘Irkçılar evine’, ‘Irkçılığın sokaklarımızda yeri yok’ sloganları atılırken ‘Aşırı sağı ez’ yazılı pankartlar taşındı. Hükümet ise çatışmalar sonrası cezaevlerinde 500 bin kişilik ilave yer açtı.

IRKÇILIĞA KARŞI SOKAK DUVARI

Bıçaklı saldırıda üç kız çocuğunun öldürülmesinin ardından İngiltere’de halk, yanıltıcı bilgilerle provoke edilen “sığınmacı ve göçmen karşıtı” protestolara ‘dur’ dedi. Irkçılık karşıtları aşırı sağın planladığı eylemlere karşı sokakları doldurdu. “Irkçılığa yer yok”, “Özgür Filistin” ve “Nefret burada hoş karşılanmadı” yazılı pankartlar taşındı.

ige.jpg

İngiltere’de 100’den fazla aşırı sağcı şiddet eyleminin planlandığı saatlerde karşıt gösteri düzenleyen binlerce ırkçılık karşıtı, sokakları doldurarak aşırı sağcılarının sayısını geride bıraktı. Ülke genelinde ırkçılık karşıtları, aşırı sağcıların planladığı şiddet eylemlerine karşı bir araya gelerek, çok sayıda kentte karşıt gösteri düzenledi. Binlerce polisin görevlendirildiği gösterilerde, ırkçılık karşıtlarının aşırı sağcı gruplardan sayıca çok daha fazla olduğu gözlemlendi. Londra’nın doğusundaki Walthamstow’da ırkçılık karşıtı on binlerce kişi sokaklarda toplanarak “EDL (İngiliz Savunma Ligi) Walthamstow’a hoş gelmedi”, “Irkçılığa yer yok”, “Özgür Filistin” ve “Nefret burada hoş karşılanmadı” yazılı pankartlar taşıdı.

Brighton’da da bir hukuk bürosunun önünde az sayıda aşırı sağcı toplanırken, karşıt göstericilerin sayısının çok daha fazla olması sebebiyle polis herhangi bir gerginlik yaşanmasının önüne geçmek için aşırı sağcıların etraflarını sardı. Liverpool kentinde yüzlerce kişi, göçmen danışma merkezi nedeniyle hedef alınan bir kilisenin etrafında canlı kalkan oluşturdu. Birmingham şehrinde de toplanan yüzlerce gösterici, ırkçılık karşıtı ve Filistin’i destekleyen sloganlar attı. Bristol’de de polis, büyük ölçüde barışçıl düzenlenen protesto sırasında polis aracına tuğla atılmasının ardından bir kişiyi gözaltına aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN