İnka tanrılarına kurban edilmişti: 600 yıl sonra resmi çizildi

İnka tanrılarına kurban edilmişti: 600 yıl sonra resmi çizildi

Peru’da bulunan 14 yaşındaki bir kızın 600 yıllık mumyasından gerçeğe yakın resmi çizildi. Tanrılara kurban edildiği tahmin edilen kızın 15. Yüzyılda yaşadığı tespit edildi.

KARAR/ALMANYA

Peru’da And dağlarında buzlar içinde bulunan 14 yaşındaki bir kızın 600 yıllık cesedinden bilgisayar tekniğiyle alınan verilerle resmi çizildi. Kızın 14 yaşında olduğu ve 15. Yüzyılda İnka tanrılarına kurban edildiği tahmin ediliyor.

Vücut ağırlığı 35 kg ve boyu 1.40 cm olan kızın cesedi tören kıyafetleri giyinmiş bir şekilde, üzerinde takılar olduğu halde bulundu. Ayrıca kafatasında darbe izleri bulunan kızın cesedi üzerinde yapılan araştırmalarda, ölmeden önce uyuşturulduğu da tespit edildi. Bütün bu veriler kızın yüksek bir ihtimalle İnka tanrılarına kurban edildiğini gösteriyor.

Peru ve Polonyalı araştırmacılar dünyaca ünlü arkeoloji rekonstrüksiyon uzmanı İsveçli Oscar Nilsson’la ortak çalışma yaparak, kızın resmini bilgisayar yardımı ile çizdi. Yüzü rekonstre edebilmek için kafatasının üç boyutlu taraması yapıldı. Nilsson yüzü yeniden çizebilmek için 400 saat çalıştığını söyledi. Ancak bu tür yeniden görüntülerin tam olarak şahsa ait resim olduğunu söylemek mümkün değil. Sanatçılar bu gibi durumlarda hayal gücünü de kullanıyor.

basliksiz-1.jpg

30 YIL ÖNCE BULUNMUŞTU

ABD’li antropolog Johan Reinhard ve tırmanma arkadaşı Perulu Miguel Zarate ‘’Juanita’'’ ismi verilen mumyayı 1995 yılında Peru’nun güneyindeki And dağlarında 6 bin metre yükseklikteki buzlar altında bulmuştu. Cesedin buzların erimesi ve erozyon nedeniyle daha yüksekte olan İnka mezarlıklarından aşağı taraflara kaydığı bildiriliyor.

İnka dönemi uzmanları kızın Capacocha ismi verilen kanlı bir dini ritüel gereği tanrılara kurban edildiğini açıkladı. İnkalıların kızı kurban ederek tabi afetlerden korunduğu bildiriliyor. Bu teoriyi kızın kıyafetlerinin yanında bulunan Lama kemikleri, küçük dini figürler , işlemeli keramik parçaları da destekliyor.

İnkalılar 13. Yüzyıldan itibaren Güney Amerika’nın Batı bölümlerinde ve And dağlarına hüküm sürmüş ve 1532 yılında İspanyolların saldırılarına kadar yüksek bir medeniyet kurmuştu. Son kaleleri ise 1572 yılında kıralları Tupac Amaru’nun idam edilmesiyle düşmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN