İnsanlık sınavı

İnsanlık sınavı

Dünyanın gözü önünde 225 gündür devam eden soykırıma karşı başkentlerin tavrı bir insanlık sınavına dönüştü. Savaş suçunu siyaset terazisine koyan ABD net bir yaklaşım belirmekten kaçınırken Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini tanıyacağını ilan etti. Avrupa’da bir kırılma noktasını ifade eden kritik gelişme, Netanyahu’nun ‘kabadayı devlet’ yönetimine karşı en ciddi duruş oldu.

‘CEZASIZLIĞA KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ’

Gazze’de kadın, çocuk demeden 35 bin insanı katleden Tel Aviv’in saldırıları karşısında Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı hakkında tutuklama emri istedi. Talebi eleştiren ABD ve Almanya, Filistinlilere karşı soykırım suçu işlenmediğini ileri sürdü. ‘Cezasızlıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Belçika ve Fransa ise kararı destekledi. Her iki ülke de sivil kayıpların kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

ÜÇ AVRUPA ÜLKESİ FİLİSTİN’İ TANIYACAK

Avrupa’da en ileri adım ise üç ülkeden geldi. Norveç, İrlanda ve İspanya önümüzdeki günlerde Filistin devletini tanıyacaklarını duyurdu. 1967 sınırlarına dayanan BMGK kararlarını işaret eden Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store “Bu yapılmazsa Orta Doğu’da barıştan söz edilemez” dedi. Netahyahu yönetimini uluslararası zeminde zora sokacak gelişme karşısında İsrail, İrlanda ve Norveç’teki elçilerini ‘acil istişare’ için geri çağırdı.

MİRASINIZ KANLI BİR SOYKIRIM

UCM Başsavcısının, Netanyahu için tutuklama emri talep etmesi sonrası ABD’li Senatör Lindsey Graham, Dışişleri Bakanı Blinken’a “Mahkemeye yaptırım uygulanmasını destekleyecek misiniz?” sorusunu yöneltti. Blinken ise “Bu konuda sizinle çalışmayı memnuniyetle karşılarım” yanıtını verdi. Öte yandan Kongre’de yürütülen görüşmeler sırasında Filistin destekçisi bir grup Blinken’ı, kırmızı boyalı ellerini havaya kaldırarak karşıladı. Protestocular ‘Savaş suçlusu’ yazılı dövizler taşıdı.

AVRUPA’DA İLK AÇIKLAMA NORVEÇ’TEN! EMİR ÇIKARSA NETANYAHU’YU TUTUKLARIZ

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarması halinde, bunu uygulamak zorunda kalacaklarını belirtti. Eide, aynı prosedürün Hamas lideri için de geçerli olacağını ifade etti. Oslo, mahkemeden bir emir çıkması durumunda İsrail Başbakanı’nın tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

2305krt01a-tum.jpg

DÜNYA’YA ÖRNEK OLSUN

Gazze’de on binlerce kadın ve çocuğun katledilmesine artık gözlerini kapayamayan Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Bu karar, Tel Aviv’e destek veren Avrupa’da kritik bir kırılma anlamına geliyor. Her gün bombalanan ve kasten aç bırakılan milyonlar için insanlık adına daha fazla ülkenin etkili adımlar atması gerektiği vurgulanıyor.

İnsanlık vicdanı Gazze’deki soykırıma karşı artık 21. yüzyılın sınavını veriyor. Bir halkı yok etmeye çalışan İsrail’e karşı ABD “soykırım yok” derken, Norveç, İrlanda ve İspanya önümüzdeki günlerde Filistin devletini tanıyacaklarını duyurdu. Böylece, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama talebinden sonra Tel Aviv’e karşı önemli bir hamle daha geldi. Netanyahu yönetimi, 7 Ekim’deki saldırılardan sonra ABD ve Avrupa kamuoyunda oluşan desteği kaybetmeye başladı. ABD ve Almanya tutuklama talebini eleştirirken, cezasızlıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Belçika ve Fransa ise kararı destekledi. Her iki ülke de sivil kayıpların kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

İsrail’e desteğin kırılmaya başladığı Avrupa’da en ileri adım ise üç ülkeden geldi. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarması halinde, bunu uygulamak zorunda kalacaklarını belirtti. Eide, aynı prosedürün Hamas lideri için de geçerli olacağını ifade etti. Oslo, mahkemeden bir emir çıkması durumunda İsrail Başbakanı’nın tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu. Norveç Başbakanı Jonas Gahr da Store, Gazze’de devam eden savaşın, barış ve istikrara ulaşmanın Filistin sorununun çözümüne bağlı olması gerektiğini “çok açık bir şekilde” ortaya koyduğunu söyledi. Norveç’in ardından İrlanda ve İspanya hükümetleri de Filistin’i resmen devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı. Üç ülke için kararın 28 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. İrlanda Başbakanı Simon Harris de iki devletli çözümün barış için “tek inandırıcı yol” olduğunu söyledi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de iki devletli çözüme işaret ederek, “Filistin’i birçok nedenden dolayı tanıyacağız ve bunu üç kelimeyle özetleyebiliriz: barış, adalet ve tutarlılık” diye konuştu. İsrail ise, tanıma kararının ilan edilmesinin ardından İrlanda ve Norveç’teki elçilerini “acil istişareler için” geri çağırdığını açıkladı. Slovenya ve Malta’nın da Filistin’i tanıma konusunda üç ülkeyi takip etmesi bekleniyor. Hamas’ın üst düzey isimlerinden Bassem Naim “Art arda gelen bu tanımalar, bu cesur direnişin ve Filistin halkının efsanevi kararlılığının doğrudan sonucudur. Bunun Filistin meselesine ilişkin uluslararası tutumda bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz” diye konuştu. KARAR DIŞ HABERLER

193 ÜLKEDEN 142’Sİ FİLİSTİN’İ TANIDI

Filistin devletinin kurulması konusu yıllardır gündemde. Filistin Kurtuluş Örgütü ilk olarak 1988 yılında Filistin Devleti’nin kurulduğunu ilan etti. Uygulamada Filistinliler, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde Filistin Yönetimi aracılığıyla sınırlı bir özyönetime sahip. 2007 yılında Gazze Şeridi’nin kontrolü Hamas’a geçti. BM her iki bölgeyi de İsrail tarafından işgal edilmiş ve tek bir siyasi varlık olarak kabul ediyor. BM üyesi 193 ülkeden 139’u Filistin’i devlet olarak tanıyor. Norveç, İrlanda ve İspanya ile bu rakam 142’ye yükseldi.

ANKARA: ÖNEMLİ BİR ADIM

Dışişleri Bakanlığı da İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin Devleti’ni tanıyacaklarına dair açıklamalarından büyük memnuniyet duyulduğunu kaydetti. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN