İran ‘bölgesel istikrar’ açıklamasıyla duyurdu: Körfez ülkeleriyle deniz ittifakı kuruluyor

İran ‘bölgesel istikrar’ açıklamasıyla duyurdu: Körfez ülkeleriyle deniz ittifakı kuruluyor

Son dönemde bölge ülkeleriyle ilişkilerini onarmaya çalışan İran’ın Donanma Komutanı Şahram İrani, Basra Körfezi’ne sınırı olan ülkelerin yanı sıra Hindistan ve Pakistan'dan oluşacak ülkelerle deniz ittifakı kurmayı planladıklarını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Irak, Pakistan ve Hindistan'ın yer alacağı ittifakı duyuran İran Donanma Komutanı Şahram İrani, "Bölge ülkeleri bugün yalnızca birbirleriyle iş birliğinin bölgeye güvenlik getirdiğini anladılar" dedi.

İSRAİL’İN PLANLARI BOŞA ÇIKTI

Son aylarda komşu ülkeleriyle krizleri çözmeye çalışan İran, mart ayında Suudi Arabistan’la, bölgesel istikrar ve ekonomik işbirliğine duyulan ihtiyacı vurgulayarak, Çin'in arabuluculuk yaptığı bir anlaşma kapsamında yedi yıllık düşmanlığı sona erdirdi. Suudi Arabistan'ın İran'la yakınlaşması, İsrail'in İran'ı diplomatik olarak tecrit etme çabalarını boşa çıkardı.

Reuters'ta yer alan habere göre, 2020'de İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan ilk Körfez Arap ülkesi olan BAE, geçtiğimiz yıl İran ile resmi ilişkilerine yeniden başladı. Bahreyn ve Fas daha sonra İsrail ile bağlar kurmak için Birleşik Arap Emirlikleri’ne katıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN