İran UAEA'nın uranyum zenginleştirme raporunu reddetti

İran UAEA'nın uranyum zenginleştirme raporunu reddetti

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEA) Tahran'ın uranyum zenginleştirme programında aylar süren yavaşlamayı tersine çevirdiğini belirten raporunu İran reddetti. İran Atom Enerjisi Başkanı Muhammed Eslami yaptığı açıklamda "Yeni bir şey yapmadık. Aynı faaliyetleri kurallara göre yapıyoruz" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEA) uluslarası basında yer alan bir raporunda, İran'ın "yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırdığı ve 2023 ortasından itibaren üretimde daha önce yapılan azaltmayı tersine çevirdiği" öne sürülmüştü.

İran Atom Enerjisi Başkanı Muhammed Eslami bu iddialara yanıt verdi.
Reuters'ta yer alan habere göre Eslami, Tahran'ın uranyum zenginleştirme programında aylar süren yavaşlamayı tersine çevirdiğini belirten uluslararası nükleer gözlemci raporunda "yeni bir şey olmadığını" söyledi.

Eslami açıklamasında, "Yeni bir şey yapmadık. Aynı faaliyetleri kurallara göre yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Uranyum zenginleştirme hızındaki yavaşlama sürecinin tersine çevrilmesi uranyum saflığının yüzde 60'a yaklaşması anlamına geliyor. Bu saflık da ülkenin nükleer silaha sahip olmasına imkan tanıyor.

UAEA'nın iddialarına göre, İran'ın halihazırda yüzde 60'a kadar zenginleştirilmiş, daha da zenginleştirilirse üç nükleer bomba yapmaya yetecek kadar uranyumu bulunuyor. İran nükleer silah arayışını reddetse de elinde daha düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum olduğu da tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN